Kursbeskrivning
Bedrägerier angår oss alla. Med ett stort engagemang och med ett rakt tilltal föreläser Marie Wallin, tidigare kammaråklagare, om den här komplexa brottsligheten som numera utgör ett samhällsproblem. Här får du också praktiska råd om hur du kan undvika att bli en del av bedragarnas brottsmanus.
Innehåll
Bedrägeribrotten ökar och är i dag den största inkomstkällan för organiserad brottslighet i Sverige. Att kriminella använder både företag och privatpersoner som verktyg för att begå sina brott är ett dystert faktum och de vet precis hur de ska agera.
Men vad är egentligen ett bedrägeri? Måste det till exempel alltid ske ett aktivt vilseledande vid brottet? Och om jag väl har drabbats; hur ser det ut med rätten till skadestånd och kränkningsersättning då?
Dessa frågor, och många fler, besvaras under denna kurs som har som övergripande syfte att klargöra och renodla hur brottet bedrägeri går till i praktiken.
För att kunna förebygga brottsligheten och för att kunna skydda sig mot att bli en del av den behöver fler veta vad som är ett bedrägeri. Många upptäcker inte ens att de har blivit utsatta för ett bedrägeribrott och det hänger givetvis samman med okunskap om brottet i sig. Det går inte att skydda sig mot - eller upptäcka - något när du inte vet vad det är du ska reagera på.
Kursen behandlar bl.a.:
- Genomgång av regelverket om bedrägerier i brottsbalken och i bidragsbrottslagen
- Genomgång av att även civilrättsliga regler har med bedrägeribrottsligheten att göra
- Vad som gäller om skadestånd och kränkningsersättning vid bedrägeribrottslighet
- Praxis om olika brottsupplägg/brottsmanus
Efter avslutad kurs kommer du utvecklat dina kunskaper om bl.a.:
- Hur ett bedrägeribrott går till
- Vad ett datorbedrägeri är och hur det går till
- Hur ett bidragsbrott går till
- När skadestånd kan utgå vid bedrägeri
- När kränkningsersättning kan utgå vid bedrägeri
- Hur du kan skydda dig och din organisation från att bli en del av bedragarnas brottsmanus
Kommande kursstarter
Varför välja JUC?
Välrenommerade föreläsare
Godkända som obligatorisk fortbildning
Centralt läge
Program
Kl. 08:30 - 09:00 Registrering, kaffe och smörgås
Kl. 09:00 - 10:15 Pass 1
Vad är ett bedrägeri – egentligen?
Kl. 10:15 - 10:30 Kaffepaus
Kl. 10:30 - 11:30 Pass 2
Vad gäller om skadestånd och kränkningsersättning vid bedrägeribrott?
Kl. 12:00 - 13:00 Lunch
Kl. 12:30 - 14:30 Pass 3
De olika brottsuppläggen - hur ser bedragarens brottsmanus ut?
Kl. 14:30 - 14:.45 Kaffepaus
Kl. 14:45 - 16:30 Pass 4
För att kunna skydda dig måste du veta mot vad – sammanfattning och praktiska råd
Kl. 16:30 Kursen avslutas
Målgrupp
Compliance officers, ledning-styrningsfunktioner i företag (eftersom bedragare finns överallt och kunskap om hur de agerar och hur brottet bedrägeri ser ut behöver öka brett i samhället för att också använda den informationen i styrdokument och i aktiviteter kopplade mot riskhanteringen i stort i företag). Vi ska inte bara arbeta mot Penningtvätt – vi måste också arbeta mot bedrägerier.
Anställda på myndigheter som har med utbetalningar mot välfärdssystemet att göra, till exempel Försäkringskassan och inom kommunal verksamhet.
Övriga funktioner i företag – jurister, chefer – i de organisationer som behandlar betalningar (det vill säga alla). Finans, försäkring, handeln, industrin för att nämna några.
Därtill alla inom rättsväsendet som arbetar med bedrägerier på ett eller annat sätt. Advokater, polisanställda.
Kursledare
Marie Wallin
Jur.kand., Rätt Nu AB
Examen, diplom m.m.
Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kvalificerade kurstimmar.
Intresseanmälan
Praktisk inriktad undervisning med professionell nivå
JUC erbjuder juridisk utbildning av hög facklig kvalitet. Vår starka förankring inom juridisk vidareutbildning började år 2001, och idag är vi stolta över att vara en av skandinaviens främsta leverantör av kurser, nätverk, konferenser och certifieringar skräddarsydda för advokater, jurister,...