Visa utbildning.se som: Mobil

Nätverk i Fou, Innovation & Kommersialisering

JUC Sverige
Kort om utbildningen
4 tillfällen
5 738 SEK exkl. moms
   
Stockholm
JUC Sverige

Kursbeskrivning

Nätverk i Fou, Innovation & Kommersialisering


Den globala konkurrensen, allt mer komplex teknologi och tillgången till information har tvingat både stora och små företag att öka hastigheten i sina innovationsprocesser. Henry Chesbrough, som myntade uttrycket Open Innovation, sammanfattade förändringen i en enkel mening: ”Corporations can no longer hire all the smart people”.

För att få tillgång till andras kunskap, erfarenheter och kompetens har företagens interna och slutna utvecklingsarbete i allt högre utsträckning ersatts av olika slags samarbeten; allt ifrån löpande utveckling tillsammans med leverantörer till stora EU-finansierade konsortiesamarbeten över lång tid.

Med juridiken som verktyg kan förutsättningar för samarbeten, Open Innovation och kommersialisering skapas och drivas framåt. Men felaktigt använd riskerar juridiken att istället bli en våt filt som får allt reellt samarbete att avstanna.

Utmaningen ligger i skärningspunkten mellan dels en djup teoretisk, praktisk och erfarenhetsbaserad kunskap inom relevanta rättsområden, och dels en gedigen förståelse för företagets affärsmodell i det aktuella ärendet tillsammans med insyn i bransch- och teknikområdet. Områdets kärna utgörs av förståelsen för information som kontraktsobjekt och de speciella frågor som hör samman med detta.

Hur reglerar man den kommersiella rätten till framtida information? Skyddar NDA:s vid innovationssamarbeten? Vilka konkurrensrättsliga risker finns för företag som är mottagare av statligt stöd, och hur kan de minimeras? Hur ska man gå till väga för att licensiera know-how? Kan avtalade beslutsprocesser påverka innovationsprocesser? Hur säkerställer man sekretess respektive bibehållen teknisk know-how på en rörlig arbetsmarknad? Hur bör man förhålla sig till vanligt förekommande modellavtal (exempelvis DESCA för Horizon2020-projekt)? Hur kan man agera för att minimera skada vid patentintrång i USA, och kan man till och med tjäna pengar på det? Vilka är fallgroparna vid samarbete mellan akademi (universitet och högskolor) och industri? Hur kan man säkerställa sekretess i ljuset av offentlighetsprincipen?

Genom ditt deltagande får du möjlighet att ingå i ett nätverk av landets mest erfarna och kunniga experter på området som delar med sig av best practice. Träffarna kommer att behandla ämnen och problemställningar ur både teoretiskt och praktiskt perspektiv. Dagordningen sätts av nätverksledaren som ansvarar för att tillse att mötena ges ett relevant och lärorikt innehåll.

För att du som deltagare ska få utveckla din kunskap och få praktisk nytta av ditt deltagande kommer nätverksträffarna att bestå både av föreläsningar och work-shops. Vi kommer att aktivt sträva efter att tillvarata nätverkets samlade erfarenhet, kunskap, kompetens och potential. Under året är vi lyhörda för de frågeställningar som lyfts och vi tar gärna emot förslag på ämnen liksom förslag på externa experter att bjuda in som talare.

Möte 1 – Onsdag den 3 april 2019

Huvudtema: Att få resultat av samarbeten

a) Open Innovation – strategier för samarbetsprojekt och kommersiella partnerskap

Föreläsare: Mattias Axelson, ek. dr. och forskare vid Centre for Innovation and Operations Management vid Handelshögskolan.

b) Samarbeten mellan industri och akademi – lärarudantag, offentlighetsprincipen

Föreläsare: Ia Modin, Advokat och Partner, Westerberg & Partners Advokatbyrå

Möte 2 – Onsdag den 25 september 2019

Huvudtema: Företagshemlighetslagen & Licensiering av ”Know – How”

Föreläsare: Henrik Bengtsson, Partner/Advokat, Delphi Advokatbyrå & Ia Modin, Advokat och Partner, Westerberg & Partners Advokatbyrå

Möte 3 – Onsdag den 4 december 2019

a) Experimentundantaget – var går gränsen för patentintrång i FoU- och utvecklingsarbete?

Föreläsare: Åsa Hellstadius, jur.dr i civilrätt, docent i immaterialrätt vid Stockholms Universitet.

b) Samarbeten i konsortie inom mallavtals ramar – vad innebär avtalen, undvik fallgroparna

Föreläsare: Ia Modin, Advokat och Partner, Westerberg & Partners Advokatbyrå

Möte 4 – Torsdag den 16 januari 2020

Huvudtema: Innovationsledning och Digital Transformation

Föreläsare: Håkan Ozan, Head of Innovation Advisory, KPMG & Ia Modin, IAM Advokatbyrå

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Nätverkets prioriterade målgrupp är forskningschefer, utvecklingschefer, R&D-chefer och Innovationschefer i mellanstora och stora bolag i industri - och teknikföretagsmarknaden samt seniora bolagsjurister och patentjurister. Advokater med stor erfarenhet från klienter inom området naturligtvis också välkomna. I vissa fall kan det nätverket också öppnas för personer utan juridisk bakgrund som har motsvarande erfarenhet och som arbetar med just de frågeställningar som är nätverkets fokus – nämligen kommersiella avtal som involverar olika parter i gemensamma utvecklings och innovationsprojekt.

Antalet platser i nätverket är begränsat. Antagning sker huvudsakligen i början av året men också under året i mån av plats. Platsen i nätverket är personlig, dels för att just du som deltagare skall kunna ta del av den unika sammansättning av erfarenheter som skapas tillsammans med de andra deltagarna i nätverket, dels för de andra deltagarnas skull för att ge kontinuitet i gruppen. Du har under vissa förutsättningar möjlighet att låta en kollega ta din plats vid ett av de fyra tillfällena.

Upplägg

Nätverket har två målsättningar. Den övergripande målsättningen är att skapa ett forum där man på en hög teoretisk och praktisk nivå kan diskutera områdets särskilda frågeställningar och utmaningar samt aktuella teman och ämnen. Det är särskilt angeläget eftersom området är juridiskt tvärdisciplinärt och spänner över många olika rättsområden. Den andra minst lika viktiga målsättningen är att ge nätverksdeltagarna möjlighet att skapa ett kontaktnät tillsammans med andra seniora aktörer på område för att kunna utbyta erfarenheter och utveckla ”best practice”.

Vi genomför fyra effektiva och målriktade nätverksmöten per år om vardera 4,5 timmar. Är du advokat betyder det att du samtidigt infriar advokatsamfundets årliga krav om 18 timmars obligatorisk utbildning.

Investering

Alla deltagare i nätverket får relevant dokumentation.

Totala investeringen för 4 tillfällen är 22 950 kr

Kursledare

  • Ia Modin, Advokat och Partner, Westerberg & Partners Advokatbyrå

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Nätverk i Fou, Innovation & Kommersialisering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

JUC Sverige

KVALITET SEDAN 2001

JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark 2001. JUC är ledande inom sin bransch på den danska marknaden, avseende kurser och nätverk avsedda för advokater, jurister, revisorer, fastighetsmäklare och en lång rad andra yrkesfolk. Vi genomför årligen arrangement...


Läs mer om JUC Sverige och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JUC Sverige

Strandvägen 7A
114 56 Stockholm Stockholms län

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Nätverk i Fou, Innovation & Kommersialisering!

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Nätverk i Fou, Innovation & Kommersialisering från JUC Sverige, fyll i dina uppgifter:

Mer inom området