Visa utbildning.se som: Mobil

Vårdskador – föreskrifter om Lex Maria

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
1 dag
3 150 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-11-29 09:15 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

En vårdgivare kan vara en myndighet, ett landsting eller en kommun som har ansvar för hälso- och sjukvård samt andra juridiska personer eller näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvård. Enligt hälso- och sjukvårdslagen har vårdgivare en skyldighet att bedriva vården så att den uppfyller kraven på en god vård.

Vårdpersonalens rapporteringsskyldighet och vårdgivarens ansvar att utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada framgår i patientsäkerhetslagen. Vårdgivaren har även en skyldighet att anmäla sådana händelser som är allvarliga till Inspektionen för vård och omsorg. Föreskrifter om vårdskador finns både från Socialstyrelsen och IVO vilket är en nyhet sedan september 2017. Andra nyheter är att Lex Maria-anmälningar till IVO kan göras elektroniskt, samt att självmord ej längre per automatik ska resultera i en Lex Maria-anmälan utan enbart om självmordet kan ha orsakats av fel i vården. Denna kurs ger deltagarna en grundlig genomgång av föreskrifterna om Lex Maria, inklusive vårdgivarens skyldighet att bedriva vård av god kvalitet. Även vårdgivarens utredningsansvar och de åtgärder som kan vidtas gentemot en vårdgivare vid fel i vården behandlas. 

Vem kursen riktar sig till

Kursen riktar sig till dig som arbetar inom vården, med direkt patientkontakt eller som har en ledande roll som verksamhets- eller mellanchef, samt till dig som arbetar med sjukvård på annat sätt inom kommun eller landsting alternativt inom privata vårdinstitutioner. I priset ingår kaffe och fralla på morgonen, lunch och eftermiddagsfika samt kursdokumentation.  

Det här är en av våra kurser inom Sjukvårdsjuridik.

Investering

3 150 kr (exkl.moms). Kaffe, lunch och dokumentation ingår.

Kursledare

Ulrika Sandén

Ulrika Sandén är universitetslektor vid den Juridiska institutionen på Umeå universitet där hon främst undervisar i medicinsk rätt. Ulrikas forskning kretsar framför allt kring integritetsfrågor i hälso- och sjukvården och den biomedicinska forskningen, särskilt det rättsliga skyddet för integritetskänsliga uppgifter om patienter och forskningspersoner. Skriver för JP Sjukvårdsnet och håller utbildning inom sjukvårdsjuridik för JP Utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Vårdskador – föreskrifter om Lex Maria, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Plats

Citykonferensen, Stockholm

Recensioner

Kursdeltagare
(4)
Lärorikt och nyttigt.
Kursdeltagare
(4)
Intressant kurs
Kursdeltagare
(4)
Nyttigt och bra.

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

Oavsett om du behöver utökade kunskaper inom ett rättsområde eller en uppdatering på de senaste lagändringarna, har JP Infonet en utbildning som passar dig. Företagets kurserna hålls i Stockholm, Göteborg, Karlstad och Malmö. Kundanpassade utbildningar hålls på plats hos dig...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,0)
Baseras på 5 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1545 recensioner.
Alla recensioner för arrangören