Visa utbildning.se som: Mobil

Personlig assistans i praktiken- 2 dagar

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
2 dagar
7 950 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-05 09:30 - Göteborg
Öppen utbildning
   
Göteborg
Svenska

Kursbeskrivning

Denna tvådagarskurs ger en omfattande genomgång av de rättsliga ramarna kring personlig assistans. Vi behandlar bland annat lagstiftning och dagsaktuell praxis, ekonomiska frågor kring ersättning, olika typer av assistans och senaste lagändringar.

Syftet med rättighetslagstiftningen i LSS är att personer med funktionsnedsättning ska ha goda levnadsvillkor och att de genom assistans så långt som möjligt ska kunna leva som andra. Området är i vissa delar komplicerat och svårt att få grepp om. Två olika myndigheter, Försäkringskassan och kommunen, beviljar assistans beroende på omfattningen av behovet. Dessutom kan den assistansberättigade fritt välja att själv anställa sin personliga assistent eller köpa sin assistans från en assistanssamordnare.

Under kursen går vi igenom den rättsliga ramen kring personlig assistans. För att förstå dagens regler gör vi även en historisk tillbakablick och tittar på de lagändringar som skett sedan assistansreformen 1994. Vidare behandlas frågorna som berör assistentens arbete såsom tystnadsplikt, arbetsmiljö, tidredovisning, registerkontroll, arbetstidsregler m.m. Vi går igenom de ekonomiska frågorna kring retroaktiv ersättning, förutsättningarna för dubbelassistans och assistans under dygnsvilan, föräldraansvar, makeansvar, samboansvar.

Kursen behandlar även de senaste regeländringar och vad dessa innebär i praktiken. Bland annat berör vi försäkringskassans rättsliga ställningstaganden 2017:02 (Hjälp med det grundläggande behovet personlig hygien) och 2017:05 (Hjälp med andra personliga behov) och ställer frågan om väntetid skall ersättas?

Kursen riktar sig till dig som arbetar som handläggare eller chef inom kommunen eller som privat anordnare av personlig assistans. För att kunna tillgodogöra sig kursen krävs vissa grundkunskaper inom området personlig assistans.

Citat från tidigare kurstillfällen;

"Värdefullt att få den fylliga dokumentationen med sig hem"
"Finn är bra på att förklara på ett pedagogiskt sätt"
"Mycket bra innehåll, tydlig och kunnig föreläsare"
"Jättebra! Mycket bra att ha hjälp av i sitt arbete"

Investering

7 950 kr. Med JP:s kundrabatt endast 6 950 kr (exkl.moms). Kaffe, lunch och dokumentation ingår.

Kursledare

Finn Kronsporre

Finn Kronsporre är jurist och socialrättsrådgivare på JP Infonet, med lång erfarenhet av socialrätt och fokus på LSS. Finn har under flera års tid arbetat med juridisk rådgivning och processföring kring samtliga förmåner som gäller funktionsnedsättning för en stor assistansanordnares räkning. Detta med särskild tyngdpunkt på insatser enligt LSS och framför allt personlig assistans. 

Erfarenhet

2011 –JP Infonet
2003-2011 Brukarkooperativet JAG (assistansanordnare)
1989-90 Notarietjänstgöring länsrätten i Kristianstad
1989 Jur. kand-examen

Kontakt

E-post: finn.kronsporre@jpinfonet.se
Telefon: 08 - 120 990 08

Tre snabba frågor till Finn Kronsporre

Berätta lite om din bakgrund och din roll idag!

– Jag blev jur. kand. 1989 och sedan dess har jag framförallt arbetat med socialrätt på olika sätt och i olika former. Innan jag började på JP Infonet 2011 arbetade jag under många år för en stor assistansanordnare. Idag föreläser jag och skriver för JP Infonet, och så ägnar jag mig en hel del åt rådgivning. Framförallt rådgivning till kommunerna, men även till privata aktörer.

Vilka utmaningar märker du att beslutsfattare handskas med?

– Beslutsfattarnas problem är för det mesta av mycket charmigt slag – de brinner för att göra rätt och tycker ibland att jag är för hård i min bedömning.

Vilka frågor engagerar dig särskilt mycket?
– Jag brinner för personlig assistans – ämnet är i princip outtömligt när det gäller frågor och svårigheter som kan uppkomma. 

Rådgivning inom socialrätt

Vi erbjuder en bred juridisk rådgivning inom det socialrättsliga området till kommuner, myndigheter och privata aktörer. Våra erfarna konsulter kan exempelvis fungera som handläggarstöd vid beslutsfattande och överklagande. Läs mer om vår rådgivningsverksamhet

Plats

Radisson Blu, Göteborg

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Personlig assistans i praktiken- 2 dagar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

Oavsett om du behöver utökade kunskaper inom ett rättsområde eller en uppdatering på de senaste lagändringarna, har JP Infonet en utbildning som passar dig. Företagets kurserna hålls i Stockholm, Göteborg, Karlstad och Malmö. Kundanpassade utbildningar hålls på plats hos dig...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Personlig assistans i praktiken- 2 dagar!

Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1545 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Mer inom området