Visa utbildning.se som: Mobil

Överprövning av upphandling samt andra rättsmedel

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
1 dag
7 350 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-18 09:15 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

Överprövningsprocessen och de andra rättsmedel som står till buds har kommit att inta en mycket central roll på upphandlingsrättens område.Överprövningsreglerna är komplexa och under ständig förändring, bl.a. till följd av det stora antalet domstolsavgöranden avseende processuella frågor som meddelas på området. För såväl upphandlande myndigheter som leverantörer är det väsentligt att veta vad vilka spelregler som gäller när en upphandling hamnar i domstol.

Överprövningsprocessen är en ”hybrid”. Grunden är den allmänna förvaltningsprocessen, samtidigt som överprövningsprocessen kanske har fler likheter med den dispositiva tvistemålsprocessen än med mål enligt förvaltningsprocesslagen. Vidare har överprövningsprocessen under senare år kommit att bli alltmer komplicerad med svåra frågeställningar gällande processram, partsställning, rättskraft m.m.

Fokus under kursen Överprövning av upphandling samt andra rättsmedel kommer att vara de processuella reglerna för överprövning av upphandlingar. De övriga rättsmedlen på upphandlingsområdet (ogiltighet av avtal, upphandlingsskadeavgift och skadestånd) kommer också att behandlas. Vi kommer att gå igenom överprövningsprocessens plats inom den allmänna förvaltningsprocessen och redogöra för dess särdrag. Vi kommer bl.a. att behandla frågor rörande olika typer av överprövning, partsställning, processram, överklagbarhet, talerätt, rättskraft och skadestånd.

Under kursen kommer vi även att gå igenom ett flertal för överprövningsprocessen centrala rättsfall från Högsta förvaltningsdomstolen, t.ex. ”Arqdesign-målet” (HFD 2011 ref. 29), ”Europark-målet” (HFD 2013 ref. 24), ”Avonova-målet” (HFD 2015 ref. 55) samt HFD 2017 ref. 62. Kursen kommer även att behandla flera viktiga avgöranden från Högsta domstolen avseende skadestånd på upphandlingsrättslig grund.

Deltagarkommentarer från tidigare tillfälle:
"Bra, intressant och pedagogiskt upplagt" 
"Aktuell kurs med intressant och aktuellt innehåll"
"Kunniga, pedagogiska föreläsare, mycket givande"
"Utmärkt genomgånga av flödet med kopplingar till aktuella rättsfall"

Kursen riktar sig till jurister och andra inom såväl offentlig som privat sektor som är verksamma inom offentlig upphandling och som i arbetet stöter på frågor rörande överprövningsprocesser m.m. Du bör ha grundläggande kunskaper om upphandlingsområdet i stort och gärna även om de rättsmedel som finns på området.

Kommentarer från tidigare kurstillfällen:
"Bra utbildningsdag och bra tempo. Bra föreläsare"
"Kursen har varit lärorik och pedagogisk"
"Utmärkt genomgång av flödet med kopplingar till aktuella rättsfall"

Investering

7 350 kr. Med JP:s kundrabatt endast 6 550 kr (exkl.moms). Kaffe, lunch och dokumentation ingår.

Kursledare

Olof Larsberger

Olof Larsberger är specialiserad inom offentlig upphandling och konkurrensrätt och har arbetat i ca tio år inom dessa områden. Olof biträder såväl upphandlande myndigheter/enheter som leverantörer och har erfarenhet från en mängd olika branscher, såsom telekom, transport och energi. Han har bl.a. stor erfarenhet av upphandlingsrättsliga processer. Olof rankas återkommande som en ledande expert inom offentlig upphandling av allmänt erkända rankingsinstitut, såsom Who’s Who Legal och Legal500.

Olof skriver för JP Upphandlingsnet och medförfattare till lagkommentaren till LOU.

Anton Johansson

Plats

Citykonferensen, Stockholm

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Överprövning av upphandling samt andra rättsmedel, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Kursdeltagare
(4)
Kursen har varit lärorik och pedagogisk
Kursdeltagare
(4)
Bra utbildningsdag och bra tempo. Bra föreläsare
Kursdeltagare
(5)
Bra och kunniga föreläsare.

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

Oavsett om du behöver utökade kunskaper inom ett rättsområde eller en uppdatering på de senaste lagändringarna, har JP Infonet en utbildning som passar dig. Företagets kurserna hålls i Stockholm, Göteborg, Karlstad och Malmö. Kundanpassade utbildningar hålls på plats hos dig...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Överprövning av upphandling samt andra rättsmedel
Kursrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1545 recensioner.
Alla recensioner för arrangören