Visa utbildning.se som: Mobil

Offentlighetsprincipen, allmänna handlingar och sekretess

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
1 dag
5 750 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-24 09:15 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

Offentlig öppenhet har varit regel i Sverige sedan 1700-talet och dagens offentlighetsprincip är fastslagen i grundlag. För den enskilde tjänstemannen är det av yttersta vikt att ha tillräckliga kunskaper för att kunna avgöra frågan om en handling kan utlämnas eller ej. Speciellt då detta sker under straffansvar.

Öppenheten är förenad med vissa risker, bl.a. när det gäller uppgifter av kommersiellt intresse eller uppgifter som kan skada eller kränka någon personligen. Det kan också vara sådan information som kan skada den offentliga verksamheten. Sekretessreglerna har därför tillkommit för att väga dessa intressen mot intresset av öppenhet.

Som anställd inom statlig och kommunal verksamhet, men även inom vissa privata verksamheter, måste man kunna avgöra när en handling eller uppgift skall lämnas ut respektive när så inte får ske. Avgörandet kan ibland vara komplicerat och svårbedömt. Dessutom skall handläggningen ske skyndsamt enligt förvaltningslagen, vilket ofta betyder samma dag.

Kursen Offentlighetsprincipen, allmänna handlingar och sekretess innehåller en genomgång av offentlighetsprincipens grundstenar med början vid en grundlig genomgång av vad som är allmän handling och statusen för olika anteckningar och mellanprodukter. Vidare behandlas frågorna kring handlingens utlämnande samt en genomgång av sekretess med dess innebörd och uppbyggnad. Under slutet av dagen behandlas meddelarfriheten och tystnadsplikten.

Kursen riktar sig främst till anställda som i tjänsten agerar som företrädare för en myndighet och andra som måste tillämpa reglerna om allmänna handlingar och sekretess. Kursen passar lika väl för de med juridisk utbildning som de med annan bakgrund.

Deltagarkommentarer om kursen:
"Väldigt bra kurs med tydlig och lättsam föreläsare. Bra exempel"
"Bra anordnad kurs med strålande föreläsare"
"Intressant, inspirerande med svar på alla frågor och bra exempel"
"Kul att ett svårt område kan göras så lättsamt"

Investering

5 750 kr. Med JP:s kundrabatt endast 4 950 kr (exkl.moms). Kaffe, lunch och dokumentation ingår.

Kursledare

Malen Wallén

Malen Wallén är strategisk rådgivare på Försvarshögskolan. Hon har tidigare varit föredragande i Högsta förvaltningsdomstolen, kammarrättsassessor och även utredningssekreterare på Näringsdepartementet. På JP Utbildning håller hon utbildningar inom allmän förvaltningsrätt.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Offentlighetsprincipen, allmänna handlingar och sekretess, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Plats

Citykonferensen, Stockholm

Recensioner

Kursdeltagare
(5)
Bra kurs, fint att vi får med oss mycket material så man kan fördjupa sig.
Kursdeltagare
(5)
Engagerad och pedagogisk föreläsare.
Kursdeltagare
(5)
Intressant utbildning.

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

Oavsett om du behöver utökade kunskaper inom ett rättsområde eller en uppdatering på de senaste lagändringarna, har JP Infonet en utbildning som passar dig. Företagets kurserna hålls i Stockholm, Göteborg, Karlstad och Malmö. Kundanpassade utbildningar hålls på plats hos dig...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Offentlighetsprincipen, allmänna handlingar och sekretess
Kursrecensioner
(4,4)
Baseras på 7 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1545 recensioner.
Alla recensioner för arrangören