Visa utbildning.se som: Mobil

LVU i praktiken

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
1 dag
Nästa tillfälle: 2019-03-13 09:15 - Stockholm
Öppen utbildning
Snittbetyg: 4,6 (8 Recensioner)
   
Stockholm
Svenska

Kursbeskrivning

LVU som tvångsinstrument ställer höga krav på snabb handläggning och korrekta ställningstaganden. Många frågeställningar handlar om ställningstaganden inför beslut om omedelbart omhändertagande, ansökan om vård enligt LVU eller andra beslut med stöd av LVU. Felbedömningar leder ofta till stora rubriker i media samtidigt som den unge kan skadas och vården fördröjas.

Ett omfattande regelverk styr handläggningen och processen. Den enskilde handläggaren arbetar under tjänstefelsansvar, vilket ställer höga krav på korrekt handläggning och beslutsfattande. Bristande hemförhållanden eller en ungdoms eget beteende är grunderna för omhändertagande av över 20 000 unga varje år i Sverige. Tvångsomhändertagandet blir ofta komplicerat eftersom åtgärden i många fall går emot såväl den unges som dennes föräldrars åsikter. Läget blir extra komplicerat när det rör yngre barn där traumarisken är hög. Även om de allmänna råden är utförliga är frågorna ofta komplicerade och såväl handläggningen som vården innebär höga kostnader för kommunen. 

Kursen innehåller en allmän genomgång av de aktuella lagbestämmelserna med nedslag i förarbetena och aktuell praxis inom LVU-området.  Kursen utgår från grunderna för att bereda vård och vi behandlar omedelbart omhändertagande samt de tidsfrister som gäller för omhändertagande. Vi går även igenom utredning och beslut såväl när det gäller det grundläggande beslutet som vid omprövning och vårdens upphörande.

Kursen riktar sig till dig som arbetar med barn- och ungdomar inom socialtjänsten och som utreder och handlägger ärenden enligt 11 kap 1 och 2 §§ socialtjänstlagen som kan leda till ansökan om vård enligt LVU. 

Deltagarcitat från tidigare kurstillfälle:
"Jättebra! Toppen föreläsare och bra att vi fick bra dokumentationen"
"Bra kurs med bra och omfattande innehåll, kunniga och väl förberedda föreläsare."
"Väldigt bra med exempel på domar, ärenden osv."

Investering

3 950 kr. Med JP:s kundrabatt endast 3 590 kr (exkl.moms). Kaffe, lunch och dokumentation ingår.

Kursledare

Anna Lindén

Anna Lindén arbetar dagligen med frågor kring hanteringen av LVU och frågor som uppkommer i ärenden gällande utredningar av barn och unga. Anna uppträder även som ombud för socialnämnden i LVU-processer i domstol. Håller utbildningar inom socialrätt och skriver för JP Socialnet. Många frågeställningar handlar om ställningstaganden inför beslut om omedelbart omhändertagande, ansökan om vård enligt LVU  eller andra beslut med stöd av LVU.

Ylva Hedén

Stadsadvokaten Ylva Hedén arbetar dagligen med frågor kring hanteringen av LVU och frågor som uppkommer i ärenden gällande utredningar av barn och unga. Många frågeställningar handlar om ställningstaganden inför beslut om omedelbart omhändertagande, ansökan om vård enligt LVU  eller andra beslut med stöd av LVU. Hon uppträder även som ombud för socialnämnden i LVU-processer i domstol

Plats

Citykonferensen, Stockholm

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om LVU i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Kursdeltagare
(4)
Mycket bra, men mycket tid för handläggarnära frågor.
Kursdeltagare
(5)
Bra material och diskussioner. Bra med rättsfall.
Kursdeltagare
(5)
Mycket bra

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

JP Infonet anordnar juridiska utbildningar inom flertalet rättsområden, som till exempel socialrätt, miljörätt, fastighets- och entreprenadrätt, arbetsrätt, allmän förvaltningsrätt och skoljuridik. Samtliga utbildningar innehåller en genomgång av det aktuella regelverket på området och relevant praxis behandlas. Utbildningarna ger dig praktiskt viktiga kunskaper som du...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
LVU i praktiken
Kursrecensioner
(4,6)
Baseras på 8 recensioner
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1145 recensioner
Alla recensioner för arrangören