Visa utbildning.se som: Mobil

Juridik för politiker

JP Infonet AB
Kort om utbildningen
2 700 SEK exkl. moms
Onlineutbildning
   
Distans
Svenska

Kursbeskrivning

Är du förtroendevald politiker? Vill du få stenkoll på juridiken du behöver förehålla dig till i ditt arbete? Då har vi en webbkurs för dig!

Kursen Juridik för politiker är en utbildningsserie i tre delar. Kursen riktar sig främst till dig som är förtroendevald politiker inom kommun eller landsting, men passar också dig som är tjänsteman och som arbetar nära den politiska organisationen. I kursen behandlas de delar av kommunalrätten som är relevant för politiker.

Att vara förtroendevald innebär ett stort ansvar. Du ska på ett skickligt sätt verka för den politik som du lovat att genomföra. Utöver det politiska samhällsengagemanget krävs en trygg juridisk grund för att göra detta.

I vår webbkurs lär du dig hur den svenska rättsordningen är uppbyggd och vad kommuner och landsting kan och får göra inom ramen för deras självstyre och kompetens. Dessutom lär du dig om kommunernas organisation och fullmäktiges uppgifter. Vi går också igenom vad det innebär att vara förtroendevald och hur sammanträden går till.  Även bestämmelser kring offentlighet och sekretess som är en viktig del av arbetet inom offentlig sektor behandlas.  


Kursinnehåll:

Del 1

  Normhierarkier
  Det kommunala självstyret
  Den kommunala kompetensen
  Kommunernas organisation
  Fullmäktiges uppgifter
  Examination

Del 2

  De förtroendevalda
  Inför sammanträden
  Den kommunala ekonomin
  Revision och ansvarsprövning
  Överklagande av kommunala beslut
  Examination

Del 3

  Offentlighetsprincipen
  Mutor och jäv
  Organisatorisk och social arbetsmiljö
  Examination

Kursens omfattning

Webbkursen motsvarar en heldagsutbildning.

E-learning på dina villkor

Kursen är uppdelad i tre delar och varje del är ca en timme lång. Du får även tillgång till det rättsliga material som tas upp i kursen.

Examination och kursintyg

Varje del avslutas med en examination. Här svarar du på ett antal slumpmässiga flervalsfrågor. Svarar du fel får du en hänvisning som berättar vilken del av kursen som du behöver repetera. När du klarat testet får du ett kursintyg som kan printas ut. 

Investering

2700 kr. Du får tillgång till webbkursen under 1 månad.

Kursledare

Christer Hjert

Christer Hjert är kammarrättsfiskal med flerårig erfarenhet som förbundsjurist vid Svenska Kommunförbundet (nuvarande SKL). Han har även varit biträdande kommundirektör i Norrtälje kommun, vice VD i kommunens koncernmoderbolag samt VD och delägare i KommunLex AB. Han är en av landets mest erfarna jurister/konsulter inom området kommunal verksamhetsjuridik, organisation och verksamhetsutveckling. Christer håller utbildningar inom allmän förvaltningsrätt och skriver lagkommentarer. 

Katrin Edström

Katrin Edström är jur kand och HR-konsult. 2014 startade hon den juridiska byrån Arbetsrättsrådgivarna. Fokus för verksamheten är utbildning och konsultativt stöd inom arbetsrätt, arbetsmiljö och HR. Sedan tidigare har Katrin bl. a. flerårig erfarenhet som arbetsrättsjurist, förhandlare och HR-konsult inom offentlig förvaltning samt ledarerfarenhet från arbete inom försäkringsbranschen.

Katrin håller i kundanpassade utbildningar samt har tillsammans med JP Infonet tagit fram en webbkurs avseende organisatorisk och social arbetsmiljö. Katrin skriver även för JP Arbetsrättsnet och JP Arbetsmiljönet.

Maria Bjurholm Lindensved

Maria Bjurholm Lindensved är jurist med specialisering i skoljuridik, allmän förvaltningsrätt och upphovsrätt. Maria har genom 12 års erfarenhet av undervisning utvecklat en mycket god pedagogisk skicklighet att förmedla information till olika målgrupper. Sedan 2014 utbildar Maria i skoljuridik genom webbkurser, öppna utbildningar och kundanpassade utbildningar. Maria föreläser om förvaltningslagen, kommunallagen, upphovsrättslagen och skolors hantering av sociala medier och sina hemsidor. Maria håller även utbildningar för skoladministratörer. Läs intervjun med Maria där hon berättar om skoladministratörens arbetsvardag och vilka utmaningar de ställs inför.

Maria är redaktör för JP Skolnet, JP Förvaltningsnet och arbetar även med juridisk rådgivning. Hon har jobbat på JP Infonet sedan 2010.

Maria är för närvarande föräldraledig.

Kontakt

E-post: maria.bjurholmlindensved@jpinfonet.se
Telefon: 08 - 120 990 29

Gustav Linder

Gustav Linder är jurist med inriktning på offentig rätt.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Juridik för politiker, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

JP Infonet AB

JP Infonet Logga

JP Infonet anordnar juridiska utbildningar inom flertalet rättsområden, som till exempel socialrätt, miljörätt, fastighets- och entreprenadrätt, arbetsrätt, allmän förvaltningsrätt och skoljuridik. Samtliga utbildningar innehåller en genomgång av det aktuella regelverket på området och relevant praxis behandlas. Utbildningarna ger dig praktiskt viktiga kunskaper som du...


Läs mer om JP Infonet AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

JP Infonet AB

Kornhamnstorg 6
103 16 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Juridik för politiker!

Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 1192 recensioner
Alla recensioner för arrangören