Visa utbildning.se som: Mobil

Kurs inklusive prov inför nytt kylcertifikat AC i fordon/kat. V

IUC - Installatörernas Utbildningscentrum
Kort om utbildningen
2 + 2 dagar
12 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-17 - Katrineholm
Öppen utbildning
   
Katrineholm

Kursbeskrivning

Certifieringsgrundande kurs AC-service


Kylcertifikat kategori V - preparandkurs med examineringsprov

Behörighetsområdet för kategori V gäller för luftkonditioneringsutrustning i fordon. Enligt senaste lagkravet ska minst en person på företaget ha ett kylcertifikat kategori V. Dessutom ska certifierad person alltid finnas på plats för att icke certifierade ska få utföra arbeten. Detta är nya regler som gäller från och med den 1 juli 2017.

Den här teoretiska och praktiska kursen är framtagen för dig som har för avsikt att arbeta med AC-service i fordon. För dig som har ansvar för service samt reparationsarbeten på mobil luftkonditionering och som därmed behöver ha ett kylcertifikat kategori V. Efter genomfört prov ansöker du om certifikat hos Incert. Du certifieras enligt gemensamma EU-regler och svenska särkrav.

Utbildningen är i två delar vilka genomförs vid två olika kurstillfällen. Du får på det sättet tid för egenstudier under tiden däremellan.

Mål

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om varför, och hur, de vanligaste verktygen används vid service på AC i fordon. Du har också fått förståelse för kylprocessen i en AC och lärt dig vilka regler och myndighetskrav som gäller för fluorerade växthusgaser.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som ska göra examineringsprov för att sedan kunna ansöka om kylcertifikat Kategori V hos Incert.

Förkunskapskrav

Fordonsteknisk utbildning, kyltekniker med kategori II certifikat eller motsvarande.

Alla som arbetar med fluorerade växthusgaser måste ha ett personligt certifikat. Man certifieras enligt gemensamma EU-regler och svenska särkrav. Certifieringen omfattar personkompetens gällande kunskaper om miljö- och säkerhetsföreskrifter, kylteknik, hantering av olika köldmedier och energieffektiv användning av kyl- och värmepumpanläggningar. IUC är ett godkänt examinationscentra som på uppdrag av Incert erbjuder examineringsprov.

Kursinnehåll

Kursinnehåll del 1:

2 dagar

 • Grundläggande kännedom om AC-utrustningsfunktion
 • Användning av AC i fordon
 • Hantering av köldmedier
 • Tömning, fyllning, läcksökning och driftsättning
 • Läckagekontroll
 • F-gasförordningen
 • MAC-direktivet
 • Tabeller och kylprocesser med diagram
 • ISO Standard enheter
 • Svensk kylnorm

Kursinnehåll del 2:

2 dagar

 • Repetition och praktiska övningar (dag 1)
 • Praktiskt och teoretiskt prov inför ansökan om certifikat (dag 2)

Efter godkänt prov kan du ansöka om certifikat hos Incert.

Examen, diplom m.m.

OBS! Ansökan om certifikat görs hos Incert, som är det certifieringsorgan som utfärdar ditt certifikat efter godkända prov. Avgift från Incert för certifikat tillkommer.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Kurs inklusive prov inför nytt kylcertifikat AC i fordon/kat. V, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

IUC - Installatörernas Utbildningscentrum

IUC - Installatörernas UtbildningscentrumVänd dig till oss på IUC när det gäller utbildning och kompetensutveckling

IUC är en heltäckande utbildningspartner med företagskurser inom teknik och ledarskap, yrkeshögskola och fackteoretisk lärlingsutbildning. Vår kompetens omfattar VVS, ventilation, kyla, styr- och reglerteknik, energi och el. Vi har lång erfarenhet av teknisk utbildning och anpassar oss kontinuerligt efter företagens behov...


Läs mer om IUC - Installatörernas Utbildningscentrum och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

IUC - Installatörernas Utbildningscentrum

Kungsgatan 2 A
641 30 Katrineholm

 Visa telefonnummer