Visar 1-25 av 83 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 83 träffar
1
2
3
4

Mer om Kurser i entreprenadjuridik

Kurser i entreprenadjuridikEntreprenadjuridik

Entreprenadjuridik, eller entreprenadrätt som det även kallas, är de juridiska frågor som rör utförandet av en entreprenad. Det är också de handlingar som ske inom ramen för entreprenaden.

Entreprenadrätten är en standardavtalsrätt. Det innebär att byggbranschens parter gemensamt ger ut bestämmelser som ska vara tillämpliga vid entreprenaduppdrag. Det finns flera olika standardavtal som är normer vid entreprenadtvister. Ett exempel på standardavtal är AB 04. Det utkom 2004 och har inneburit de största förändringarna för entreprenadrätten sedan 1992.

Definitionen av entreprenad varierar, men i stort innebär det att beställaren låter den andra parten, entreprenören, utföra ett nytt objekt eller ett arbete på ett befintligt objekt.

Tio vanliga entreprenadjuridiska tvistefrågor

1.       Om beställaren och entreprenören har olika uppfattningar om vad som ska ingå i kontraktsarbetena eller i entreprenörens förpliktelse, vad gäller då?

2.       Vilka förutsättningar har entreprenören rätt att utgå ifrån när han/hon utformar sitt anbud?

3.       Om det finns omständigheter som är viktiga för beställaren men som innebär att entreprenören hindras i sitt arbete, vad gäller då?

4.       Vad gäller när beställaren kommer med önskemål om att entreprenören ska skynda på entreprenadarbetena?

5.       Vad händer om det finns bristande underrättelser från både beställare och entreprenörer gällande ÄTA, tidsförlängning, hinder osv.?

6.       Vid ofullständig eller bristande dokumentation avseende ÄTA, vad händer då?

7.       Vad händer om det inträffar omständigheter som gör att förutsättningarna för entreprenadarbetarens genomförande rubbas ordentligt?

8.       Vad händer om beställare och entreprenör har olika uppfattningar om anledningen till att färdigställandet försenats?

9.       Vilken ersättning har entreprenören rätt till gällande ÄTA, försening, hinder och rubbning?

10.   Vad gäller om beställare och entreprenör har olika uppfattning om hur självkostnaden ska beräknas vid utförande av ÄTA?

Det är på förhand svårt att uppskatta hur mycket entreprenaden är värd för beställaren och hur stora kostnaderna kommer bli för entreprenören. Man kan oftast inte testa det objektet och se om de uppfyller kraven förrän själva entreprenaden är färdigställd. Oftast är det flera parter inblandade som utför olika delar. De som har bra kunskaper om entreprenadjuridik har lättare att förstå sin motpart och får i och med det bättre ekonomi i sina entreprenader. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer