Visa utbildning.se som: Mobil

Arbetsrätt för chefer – distanskurs

Institutet för juridisk utbildning IFJU AB
Kort om utbildningen
14 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-21 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

Kursen är en gedigen grundkurs som riktar sig till dig som är i en arbetsledande funktion eller handlägger arbetsrättsliga frågor och har behov av praktiskt orienterad kunskap om allt från anställning till uppsägning.

Kursen tillför en nödvändig kompetens för dig som arbetsleder eller har chefsansvar oavsett om du har varit verksam i många år eller nyligen har startat. Arbetsrättsliga kunskaper ses även som mycket meriterande i en chefskarriär och efterfrågas av många arbetsgivare.

Utbildningen ges med samma innehåll som en universitetsutbildning, med en praktisk utgångspunkt sätts de arbetsrättsliga regelverket in i sitt sammanhang för att kursdeltagaren ska ha direkt användning av kunskaperna. Kursledaren som är huvudlärare i arbetsrätt har en gedigen universitetsbakgrund men även stor praktisk erfarenhet och är en mycket uppskattad pedagog.

 

Kursinnehåll:

– Skillnaden mellan uppdragstagare och anställda.
– Vilka olika anställningsformer finns det och hur ska de användas?
– Provanställning – vad är egentligen möjligt?
– När och hur ska de olika arbetsrättsliga förhandlingarna ske och vilken information måste ges innan?
– Vad är egentligen ett kollektivavtal och hur kan det användas?
– Arbetsgivarens omplaceringsrätt – rätten att omplacera mot arbetstagarens vilja, hur långt går den?
– Arbetstagarens lojalitetsplikt, vad innebär den?
– Tolkningsföreträde, vetorätt och stridsåtgärder.
– Ledighetsrätt, semester, föräldraledighet m.m., vad gäller?
– Uppsägning och avsked, vad skiljer?
– Arbetsmiljöansvar

 

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Alla som är i en arbetsledande funktion eller handlägger arbetsrättsliga frågor och har behov av praktiskt orienterad kunskap om allt från anställning till uppsägning.

Upplägg

Pedagogik och undervisning:

Undervisningen baseras på verkliga fall och är inriktad på att hitta problemlösningsmodeller. Det är viktigt att deltagarna är aktiva för att kunna tillgodogöra sig kursinnehållet, målsättningen är att ge den praktiska kunskapen i vardagen. Kursen går på halvfart under 10 veckor, för att det ska vara möjligt att deltaga parallellt med arbete.

Kursen består av 8 seminarietillfällen där du dels tar del av kurslitteratur samt ett ljud-och bildspel för att sedan lösa en praktisk uppgift i nätbaserad diskussion med andra deltagare. Diskussionerna sker när du har tid genom att du själv styr när du kan göra dina inlägg på samma sätt som du själv avgör när du har tid att titta på ljud-och bildspelen och hur många gånger du vill lyssna. Läraren ger även feedback på era diskussioner så att du vet om ni hamnar rätt, kursen avslutas med en skriftlig hemtenta. Det finns även tillfälle till två digitala halvdagsträffar där vi går igenom olika frågeställningar, dessa är dock frivilliga.


Tid & plats

Tid:
Kursstart: 21 september 2021
Kursslut: 5 december 2021

Tentamen: Kursen avslutas med en frivillig tentamen
Kursen motsvarar 7,5 hp i omfattning och tidsåtgång

Schema och läsanvisningar för HT 2021 finns tillgängligt på IFJU:s hemsida under "Distansutbildning"

Plats:
Webbforum

Investering

Kursavgiften inkluderar:
Tillgång till webbforum
Kursintyg efter godkänd tentamen


Rekommenderad kurslitteratur (ingår ej i kursavgiften):

1. Arbetsrätten.  En översikt av Tore Sigeman och Erik Sjödin, Uppl. 7, Wollters Klüwer, 2017 ISBN: 9789139207528
2. Arbetsmiljölagen – en kommentar av Kerstin Ahlberg. Uppl. 14, Prevent förlag, 2018. ISBN: 9789173652537
3. Arbetslagstiftning : Lagar och andra författningar som de lyder 1 juli 2020 av Naiti Del Sante, Maria Rasmussen, Bengt Garpe, Håkan Gabinus Göransson, Uppl. 47, Norstedts Juridik AB, hösten 2020, ISBN: 9789139209591
4. Rehabilitering och arbetsmiljö: praktisk handbok för arbetsgivare i tio steg av Annika Blekemo och Martha Gurmu. Uppl. 3, Studentlitteratur AB 2020 ISBN: 9789144138275

Kursledare

Annika Blekemo

Jur.kand. Doktorand och huvudlärare i arbetsrätt vid juridiska institutionen, Stockholms universitet

Annika Blekemo har arbetat vid Stockholms universitet sedan 1993 med forskning och undervisning i arbetsrätt. Hon ägnar även sin tid åt att föreläsa och hålla workshops i arbetsrättsliga ämnen på företag, kommuner och andra universitet och högskolor, både beträffande övergång av verksamhet samt individuell och kollektiv arbetsrätt, diskriminering samt förhandlingsteknik.

Annika arbetar också som konsult åt olika företag och organisationer med arbetsrättslig rådgivning. Hon medverkar löpande i olika arbetsrättsliga tidskrifter, främst den arbetsrättsliga nättidningen JP-infonet, där hon har skrivit ett 70-tal artiklar.

Hon undervisar utifrån ett praktiskt perspektiv och välkomnar alltid kursdeltagarnas erfarenheter som en grund att arbeta vidare utifrån och hon tror på att undervisning måste vara rolig och intresseväckande för att alla skall vilja deltaga i diskussionen.

Examen, diplom m.m.

Kursintyg efter godkänd tentamen.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Arbetsrätt för chefer – distanskurs, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner.

Kursdeltagare
Täckte stora delar av vad som man kan komma i kontakt med som personalansvarig. Upplägget passade mig utmärkt och det är bra med tydliga deadlines.
Kursdeltagare
Mycket kompetent lärare som gav oss intressanta fall att diskutera. Jag kommer kunna ha nytta av litteraturen till vardags vilket är positivt.
Kursdeltagare
Det har fungerat bra, var lite svårt i början innan man blev van och lärde sig hur det fungerade. Kursinnehåll och Annika betyg 5!

Institutet för juridisk utbildning IFJU AB

Institutet för juridisk utbildning erbjuder juridiska kurser för dig inom privat och offentlig sektor. Vi erbjuder aktuella kurser i nära samarbete med framstående forskare och praktiker, med fokus på den senaste utvecklingen och forskningen inom juridiken. Vi har bland annat...


Läs mer om Institutet för juridisk utbildning IFJU AB och visa alla utbildningar.
Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,7)
Baseras på 641 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Arbetsrätt för chefer – distanskurs från Institutet för juridisk utbildning IFJU AB, fyll i dina uppgifter: