Visa utbildning.se som: Mobil

Säkerhet och användbarhet i gränssnittsutveckling

Informator
Kort om utbildningen
2 dagar
Företagsanpassad utbildning
   
Rikstäckande

Kursbeskrivning

Alla som arbetat eller arbetar med gränssnitt och säkerhet vet att man ofta stöter på problem, inte så mycket när det gäller den tekniska biten, utan interaktionen mellan system och användare. Ju mer som krävs av användaren, desto fler problem kan uppstå som måste lösas.

Målet med kursen är att du ska kunna ha en djupare förståelse för användarcentrerad design, användarbeteenden och säkerhetsfrågor vid utveckling av gränssnitt och interaktion. Kursen leds av en erfaren beteendevetare, med användbarhet som specialområde, och som även har förståelse för frågor kring säkerhet, teknik och beteenden.

Du bör ha praktisk erfarenhet av att arbeta med gränssnittsutveckling och ett intresse för användbarhetsfrågor, även om du inte arbetat specifikt med dessa frågor förut.

Du bör även ha kunskaper om olika säkerhetslösningar och protokoll, till exempel SSL/TLS, SSH, HTTPS, kryptering i webbläsare, VPN, och kanske även tekniker som One Time Passwords (OTP), symmetrisk och asymmetrisk kryptering, och liknande. 

Denna kurs fokuserar på gränssnittsutveckling och säkerhetsfrågor som inkluderar användare och deras beteenden. Den vänder sig till dig som vill ha praktiska kunskaper om användbarhet och användarcentrerad utveckling, men specifikt ur ett säkerhetsperspektiv. Det kan vara OTP-hantering, avancerade former av inloggning, behörighetsfrågor eller situationer där användaren måste använda asymmetrisk kryptering, eller liknande. Du är utvecklare eller projektledare som arbetar med gränssnitt och interaktion på något sätt.

Utbildningen berör även säkerhetsfrågor och beteenden i ett vidare perspektiv.

Dag 1

Introduktion

Användbarhet
- Vi går igenom definitionerna av användbarhet och tillgänglighet

Användarcentrerad systemdesign (ACSD)
- Användbarhet är ett mått, ACSD är en metod, ett sätt att arbeta på, som bland annat fungerar väl med agil utveckling

Säkerhetens grundproblematik
- Utifrån ett grundläggande problem med användarbeteenden, som vi brottats med i många år, går vi igenom olika aspekter av säkerhetsfrågor och attackvektorer.

 Säker lösning eller säkrare lösning?
- Utifrån de attackvektorer som vi diskuterat innan, tittar vi på olika sätt att lösa det, med eller utan användarens medverkan. Naturligtvis ligger betoningen på de lösningar som handlar om där användaren medverkar.

Praktisk workshop 1
- Utifrån en fallbeskrivning, arbetar vi i grupper för att diskutera faror, attackvektorer och eventuella lösningar, baserat på den kunskap vi har skaffat oss hittills. 

Dag 2

Vad händer i världen just nu?
- Avsnittet handlar inte om nyheterna utan om vad som diskuteras i olika säkerhets-communities, och om möjliga utvecklingar. Hur står det t ex till med OpenSSL efter Heartbleed?

ACSD i praktiken
- Vi går igenom olika metoder som man använder sig av i utvecklingsarbetet, där användarmedverkan är en fundamental del.

Praktisk workshop 2
- Vi tar grupparbetet vidare till nästa steg för att skapa ett utkast till en gränssnittslösning med högre säkerhet och användbarhet.

Avslutning
- Avrundning av kursen och reflektioner från lärare och deltagare.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Säkerhet och användbarhet i gränssnittsutveckling, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Informator

Informator

Utbildningsutbud

Informator är utbildningsföretaget som stärker din konkurrenskraft genom att underhålla, uppdatera och tillföra relevant kunskap inom IT och management där och när du behöver det. Vi har vuxit tillsammans med svensk mjukvaruindustris ledande företag och utbildat utvecklare, tekniker, projektledare och chefer sedan...


Läs mer om Informator och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Informator

Karlavägen 108
115 26 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Säkerhet och användbarhet i gränssnittsutveckling!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 712 recensioner.
Alla recensioner för arrangören