Kursbeskrivning

På Folkuniversitetets Vuxengymnasium på distans kan du själv lägga upp dina studier och läsa när det passar dig. Detta innebär stora möjligheter att kombinera studier med arbete eller annan sysselsättning.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Existens och vetande, dels grundläggande teorier som behandlar begreppet verklighet och vad som kan tänkas existera, dels grundläggande kunskapsteori utifrån begreppet kunskap, begreppet sanning och vetandets olika former.
- Grundläggande vetenskapsteori och begrepp inom vetenskapen. Jämförelse mellan forskningsmetoder och traditioner inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap.
- Värdefilosofi, dels olika värdeteoretiska ståndpunkter och normativa etiska teorier som handlar om vad som är rätt och orätt samt vad som utmärker ett gott liv, dels samhällsfilosofi som handlar om vad som är rättvist och vad som utmärker ett gott samhälle. Exempel på teoriernas tillämpningar hämtas från privatliv, samhällsliv, kulturliv och vetenskap.
- Nutida filosofiska riktningar. Olika filosofiska förhållningssätt som präglar den aktuella diskussionen om existentiella frågor, etiken, samhället, språket, vetenskapen och verkligheten. Filosofiska aspekter på genusfrågor och frågor om hållbar utveckling.
- Språkfilosofi. Grundläggande begrepp, till exempel tolkning, precisering och definition. Teorier om språkets funktion och mening. Begreppsanalys och argumentationsanalys utifrån både språkfilosofisk och logisk förståelse av argumentationens konstruktion.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Grundskola eller motsvarande utbildning krävs för behörighet.
Studera för BETYG
Om du vill stärka kompetensen i den organisation du arbetar i, eller kanske vidareutveckla personalen i det företag du jobbar på eller driver, så kan vi erbjuda ett 100-tal gymnasiala kurser och kurspaket i allt från språk, administration till programmering. Som företagskund/juridisk person kan du utse och anta studenter till våra distanskurser online. Efter avslutade studier utfärdas betyg på kursen som kompletterar dina tidigare meriter och gäller för antagning till vidare studier, ex inom YH eller högskola.
Är du anställd?
Tipsa din arbetsgivare om möjligheten ovan så kan vi skräddarsy en lösning för dig och din utveckling!
Examen & intyg
Från kursstart har du sex månader på dig att avsluta kursen. Efter att du avslutat dina studier kan du göra en särskild prövning i din hemkommun för att erhålla betyg i kursen. På uppdrag av juridisk person (företag) kan Folkuniversitetet även sätta betyg på kursen.