Video
Kursbeskrivning
I allt fler företag och organisationer upplever man att omvärlden blir mer dynamisk och osäker. Många upplever också att våra traditionella management- och styrmetoder är dåligt anpassade till detta, då de ofta leder till byråkrati och stelbenthet snarare än anpassningsförmåga. Faktum är att en traditionell, hierarkisk och byråkratisk styrning ofta passar lika illa i en dynamisk värld som hård fjädring på en gropig väg.
FEI Studielån – få hjälp med kursavgiften
I de flesta fall står arbetsgivaren för kursavgiften på FEI. För dig som inte har denna möjlighet men ändå vill satsa på din personliga kompetensutveckling erbjuder vi FEI Studielån. Erbjudandet vänder sig till dig som har eget företag eller vill betala kursavgiften som privatperson. Amorteringstiden är upp till fem år beroende på storleken på avgiften och kursens eller utbildningens längd.
Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med kursavgiften.
Kursinnehåll
Översikt
Om kursen
Ett växande antal organisationer söker agila sätt att leda och styra verksamheten, sätt som stödjer kundorientering, flexibilitet och anpassningsförmåga. En viktig del i denna styrning är att våga släppa på detaljplanering, kontroll och finansiella belöningar för att istället förlita sig på medarbetarnas inre motivation och förmåga. Under kursen tittar vi närmare på hur denna styrning kan se ut, vilka krav den ställer och hur den kan införas. Kursen ges av Göran Nilsson ekon.dr och forskare som även skrivit kurslitteraturen.
För vem?
Kursen är lämplig för dig som är intresserad av agila sätt att leda och styra, det vill säga sätt som är bättre anpassade till en dynamisk värld. Den riktar sig inte till en specifik roll i organisationer utan är lämplig för personer i företagsledning, controllers, HR-personer, linjechefer med flera.
Kursinnehåll
- Situationsberoende – Hur anpassar organisationer management och styrning efter omvärldssituation?
- Problem med en traditionell styrning i en dynamisk omvärld
- Agil management och styrning – Framväxt och innebörd
- Ägarorientering kontra kundorientering
- Belöningssystem kontra inre motivation
- Granskning kontra förtroende
- Planering kontra anpassningsförmåga
- Implementering av agil styrning – Förutsättningar och hinder
Litteratur
Boken Det Agila Företaget av Göran Nilsson och Lennart Francke är dels en debattbok och dels en introduktion till vad agil styrning är och hur det praktiskt kan se ut. Boken har blivit mycket uppmärksammad och fått positiva recensioner, bland annat av Chef. som kan läsas här DetAgilaFöretaget (läs fler debattartiklar här)
“En väldigt bra ingång till en styrning baserat på tillit” – Erik Ringertz, vd Netlight, årets chef 2014, årets vd 2016 (läs fler omdömen här).
Metod
I kursen förmedlas forskningsbaserad kunskap på ett praktiskt och lättillgängligt sätt, genom ett stort antal exempel och illustrationer kombinerat med hög interaktion med deltagarna.
Efter kursen
Efter kursen har du en djupare förståelse för och kunskap om agil management och styrning. Detta gör dig både lämplig att delta i förändringsprocesser mot ökad agilitet och ha en ledande roll i agila organisationer. Du kan också bedöma i vilken mån dessa metoder är relevanta i olika organisationer och omvärldssituationer.
Intresseanmälan

FEI - kurser inom hela det företagsekonomiska ämnesområdet, HR och mycket mer.
Vårt utbud sträcker sig från grundläggande kurser till akademiska uppdragsutbildningar. Studierformen är upplagd för att kunna kombinera studierna med ditt arbete. Med FEIFLEX – vår ledande hybridmodell, väljer du mellan att delta fysiskt på plats i Stockholm på dag- eller kvällstid...
Läs mer om FEI - Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar.