Statsstöd

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6,5 timmar
Pris
7 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 april, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6,5 timmar
Pris
7 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 april, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 7 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Statsstöd

Statsstöd

Statligt stöd – när kan transaktioner i offentlig och privat sektor innebära ett otillåtet stöd?

Arbetar du inom offentlig sektor och lämnar eller mottar stöd, eller i privat sektor och mottar stöd? I sådant fall är det viktigt att känna till statsstödsreglerna.

Under denna heldagskurs får du lära dig om vad som utgör statligt stöd, vilka undantagsmöjligheter som finns i form av gruppundantag, sektorspecifika regler och principen om marknadsekonomiska aktörer m.m. Vi diskuterar även när och hur statliga stöd ska anmälas till EU-kommissionen av Näringsdepartementet och på vilket sätt den nyinrättade vägledningsfunktionen i statsstödsfrågor på Upphandlingsmyndigheten kan hjälpa till. Upphandlingsmyndigheten redogör också för statsstödsfrågor som ställts samt informerar om olika statsstödsvägledningar som myndigheten lanserat. Vidare kommer det redogöras för när det är möjligt att ifrågasätta ett stöd till en konkurrent, hur återbetalning ska ske, vilka möjligheter/risker det finns för skadestånd m.m. Under hela dagen finns möjlighet att ställa frågor och under dagens avslutande del kommer vi även att diskutera ett antal fiktiva case.

Statligt stöd är ett mycket vitt begrepp som inbegriper åtgärder som innebär att stat, kommun eller region stöttar en viss verksamhet med offentliga medel. EU:s statsstödsregler regleras i EUF-fördraget och syftet med reglerna är att se till att konkurrensen på EU:s inre marknad inte snedvrids. Det innebär att det offentliga, med vissa undantag, inte får lämna stöd förrän det på förhand har godkänts av EU-kommissionen.

EU:s statsstödsregler har kommit allt mer i fokus under de senaste åren. Allt fler myndigheter, kommuner och företag har fått erinra att deras affärer granskas noga, vilket kan få kostsamma konsekvenser i och med att ett otillåtet stöd ska betalas tillbaka med ränta. Därutöver kan den som har drabbats av skada kräva skadestånd och det föreligger risk för bad-will till följd av negativ publicitet.

Ett statsstödsrättslig ifrågasättande av exempelvis ett lån, en garanti, ett finansieringsupplägg eller försäljning av t.ex. statlig eller kommunal egendom kan således bli dyrt, långdraget samt ge mycket negativ publicitet för både det allmänna och den privata aktören. För företag är det även viktigt att ha god kännedom om reglerna för att kunna vidta åtgärder om en konkurrent får ett otillåtet statligt stöd som innebär att konkurrensen sätts ur spel.

Ett antal undantagsmöjligheter till det principiella förbudet mot statliga stöd finns dock, exempelvis för stöd inom vissa sektorer, för stöd till viss verksamhet  (t.ex. forskning och utveckling) och för stöd av mindre betydelse. Därutöver är det inte frågan om otillåtet statligt stöd för de fall stödet ges på motsvarande villkor som av en privat investerare hade accepterat eller om åtgärden inte snedvrider handeln mellan medlemsstaterna. För både offentliga och privata aktörer är det viktigt att känna till de många undantagsmöjligheter som finns för att inte missa möjligheten att kunna ge stöd när så är önskvärt.

EU-kommissionen har under de senaste åren arbetat med att modernisera statsstödsreglerna, vilket bl.a. har bidragit till flera nya möjligheter att ge statsstöd. Samtidigt anses nya upplägg utgöra statligt stöd, bl.a. har EU-kommissionen under de senaste åren haft stort fokus på olika skatteåtgärder. Dessutom genomför kommissionen just nu en stor översyn av regelverket.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

25 april, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

21 oktober, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Kursinnehåll

  • Vilka åtgärder kan utgöra otillåtet statligt stöd och vilka är de viktiga undantagen?
  • När finns en skyldighet att anmäla planerade åtgärder till EU-kommissionen och hur görs detta?
  • När kan mottagaren drabbas av återbetalningsskyldighet?
  • Hur kan ett företag förhindra att en konkurrent får otillåtet stöd och när föreligger rätt till skadestånd?
  • När kan statsstödssituationer aktualiseras vid offentliga upphandlingar?
  • Vad innebär de svenska lagändringarna om offentliggörande, rapportering och registerföring av statligt stöd vilka gäller sedan den 1 juli 2016?
  • Diskussionsfrågor

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm

Föreläsare

Elisabeth Eklund är advokat och delägare i Advokatfirman Delphi KB och arbetar huvudsakligen med konkurrensrätt men även med statsstödsfrågor, fri rörlighet, regulatoriska frågor och anti-korruption.

Elisabeth har arbetat med konkurrensrättsliga frågor sedan 1998. Hon lämnar råd i all slags konkurrensrättsliga frågor, innefattande granskningar av avtal och samarbetsprojekt mellan konkurrenter, återförsäljaravtal, analys av och anmälning av företagskoncentrationer, biträde vid gryningsräder och utredningar hos Konkurrensverket och Kommissionen, utredningar avseende missbruk av dominerande ställning och karteller och klagomål avseende konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. Elisabeth är även ombud i konkurrensrättsliga processer i domstol och i skiljeförfaranden.

Elisabeth arbetar löpande med statsstödsrättslig rådgivning för både offentliga och privata aktörer. Elisabeth arbetar mycket med reglerade marknader, framförallt läkemedel och medicinteknik men även radio- och TV, transport, energi och telekom m.m.

Elisabeth har under ett flertal år varit gästföreläsare vid Stockholms universitet på specialkursen i konkurrensrätt och på masterprogrammet i European Law och är även en ofta anlitad föreläsare på konferenser och skräddarsydda klientanpassade utbildningar. Hon har även skrivit ett stort antal artiklar avseende konkurrensrätt i både svenska och internationella publikationer.

Elisabeth är rankad i flertalet internationella rankingar över ledande experter inom konkurrensrättsområdet såsom Chambers and Partners och Legal 500.

Christian Blume arbetar som upphandlingsjurist och statsstödsspecialist vid statsstödsfunktionen på Upphandlingsmyndigheten. Han har tidigare arbetat som konkurrenssakkunnig på Konkurrensverket. Han har arbetat med konkurrensrättsliga frågor sedan 2001 och har även arbetat som kommunal upphandlingsstrateg.

Andreas Sigeman
Departamentssekreterare
Näringsdepartamentet

Målgrupp

Jurister inom statlig, regional och kommunal verksamhet, advokater, upphandlare, bolagsjurister och andra som ingår avtal eller arbetar med avtal där stat eller kommun är avtalspart.

Pris

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Statsstöd, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 22 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
08 mar 2018
Statsstöd

Mycket bra och underhållande

4/5
Kursdeltagare
08 mar 2018
Statsstöd

Bra men hade behövts någon översikt över gällande regelverk i början av kursen för att kunna navigera sig bättre. Bra med frågorna i slutet. Man hade kunnat lägga mer tid på den...

Visa mer
5/5
Kursdeltagare
08 mar 2018
Statsstöd

Engagerat Professionellt Kompetent Bra kontakt med alla deltagare

Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights