Visa utbildning.se som: Mobil

Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
8 200 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-12-16 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen

Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen

Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen

Omedelbarhets- och muntlighetsprinciperna i all ära, men förundersökningsprocessen är allt jämnt en viktig arena för försvaret. Vilka metoder och processer använder polisen för sina förhör, varför används dessa och hur påverkar de försvarets arbete? Vilka är de vanligaste felen som görs och hur påverkar dessa möjligheten att ge saken rätt belysning?

En ökad användning av inspelat material i hovrätterna, en inom polisen restriktiv syn på RB 23:18 och nya dokumentationsrutiner för förhör under förundersökningen ger, jämte reformförslagen i SOU 2017:98, ett sammanhang där polisförhören behöver ökad uppmärksamhet.

Kursen kommer att ge en god inblick i polisiär förhörsmetodik och hur olika polisära strategier påverkar försvararens arbete. Aktuell lagstiftning, rutiner och kommande reformförslag behandlas utifrån informationsflöde, rättssäkerhet och försvarets möjligheter att tillvarata klientens intressen.

Målgrupp

Advokater och biträdande jurister men även andra som i sin yrkesutövning behöver kunskap om metoder och processer vid polisförhör.

Ur innehållet

 • Vilka styrkor och svagheter förekommer i utsagorna hos målsägare, vittnen och misstänkta?
 • Vilken taktik använder polisen i sina förhör och hur kan dessa påverka utsagorna i rätten?
 • Vad innebär sakens rätta belysning enligt RB 21:7 och hur kan man som försvarare eller målsägandebiträde arbeta med RB 23:18 för att tillvarata klientens intressen och samtidigt verka för sakens rätta belysning?
 • Vad kommer reformförslagen i SOU 2017:98 att innebära för dokumentation och
 • användning av polisförhör i rätten?
 • Vad innebär rätten att inte uttala sig och oskuldspresumtionen och vilka är följderna utifrån SOU 2017:17
 • Försvarets närvaro och agerande vid förhör
 • För inledande möte och diskussion med klient enligt RB 21:7 st 2, hur hanterar man informationsunderläget som försvarare.
 • När bör försvararen inte medverka till polisförhör och kan försvararen avråda klienten från att uttala sig.
 • Korrekt delgivning av misstanke och ordningsföljd för delgivning.
 • Uppläst och godkänt?

Plats

Kursen hålls hos Fakultetskurser på Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm.

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Kursledare

Ola Kronkvist, fil.dr, är lektor i polisvetenskap vid polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö. Olas forskning är huvudsakligen inriktad på polisförhör, informationsflöde i förundersökningen, tillförlitlighetsbedömningar och mänskliga rättigheter.

Ola har bakgrund som polis och har arbetat med polisutbildning sedan 2001. Ola är även författare till boken "Polisförhör. Metoderna, forskningen och lagen" där han utförligt beskriver hur skickliga förhörsledare arbetar.

Anton Strand har studerat juridik vid Uppsala universitet samt vid The University of Texas at Austin i USA. Anton tog jur kand år 2002 varefter han tingsmeriterades vid Linköpings tingsrätt. Anton arbetade därefter under två år som åklagare i Stockholm och har sedan arbetat som försvarsadvokat och målsägandebiträde bl.a. under flera år på Advokatfirman Peter Althin. Sedan år 2011 är Anton delägare vid Advokatfirman Defens i Stockholm.

Anton har agerat försvarare, ombud och målsägandebiträde i många välkända fall, bl.a. för Vetlandaflickan "Louise", för barnen till den s.k. "tortyrmamman", för Knutbypastorn Helge Fossmo och Guantanao bay-svensken Mehdi Ghezahli.

Anton arbetar som försvarare och målsägandebiträde och föreläser även för Fakultetskurser och på juristprogrammet.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Polisförhör – metoderna, forskningen och lagen från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter: