Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Juridik för forskning, utveckling och innovation – Webbinarium

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
8 600 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-05-04 09:30 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans

Beskrivning av: Juridik för forskning, utveckling och innovation – Webbinarium

Upptäckter, innovationer och banbrytande idéer – oftast resultat av omfattande arbete med många aktörer inblandade. De juridiska frågeställningarna blir snabbt komplexa och det är lätt att missa något som får stora konsekvenser på sikt.

Avtal för forskning, utveckling och innovation

Forskningsprojekt och forskningssamarbeten genererar flera avtals- och immaterialrättsliga frågeställningar och dessa blir snabbt mycket komplexa. Det beror delvis på att de av nödvändighet tar sikte på framtida, hittills okända, situationer. Här kommer olika strategiska upplägg att diskuteras utifrån deras fördelar respektive nackdelar samt hur dessa kan kombineras. Begrepp som aktualiseras och som behöver hanteras är bl.a. background, foreground, anställda, konsulter, in-kind-insatser, forskningsfinansiärsvillkor, licenser, optioner, förfoganden, patentering m.m.

När forskningsinsatser bedrivs i samverkan med akademin blir lärarundantaget den kanske viktigaste frågan att hantera i FoU-avtalet. Bedrivs forskningen gemensamt kan resultaten också komma att ha flera uppfinnare, något som avtalsmässigt kan hanteras på olika sätt för att undvika inlåsningseffekter och svårigheter i exploatering. Att dessutom använda mallade avtal för forskning kan leda till bekymmer. Forskningsinsatserna ser ofta olika ut och mallar tar inte hänsyn till branschspecifika behov och svårigheter. Vilka olika lösningar är möjliga och hur skiljer de sig från varandra? Vad ska man tänka på vid utformning av forskningsavtal? Var brukar problem uppstå? Vilken typ av klausuler ska undvikas och vilken typ är nödvändiga? Här behandlas de olika forskningsavtalen steg för steg, från de enklaste projektavtalen till de komplexa flerpartsavtalen för samverkan mellan industri och akademi.

Patent och forskning

Patentlagens regler påverkar forskningen och dess utveckling. I princip all forskning tar sitt avstamp i tidigare uppfinningar, varför en ordentlig genomgång av experimentundantaget, dess omfattning och dess tillämpning är nödvändig.

”Allt är inte patent som glimmar”. Vad bör man tänka på i fråga om skyddsstrategi? Vilka är fördelarna och nackdelarna med patentering kontra publicering?

Målgrupp

Kursen vänder sig dels till teknik- och kunskapsintensiva företag eller universitet där FoU är av central betydelse, t.ex. företag i life science-sektorn, telekombranschen och andra industrigrenar, dels till advokater och andra konsulter som bistår dessa aktörer med rådgivning och stöd. Deltagare kan vara både jurister och andra som arbetar med ledning och styrning av FoU-projekt.

Kursinnehåll

  • Forskningsprojekt och forskningssamarbeten
  • FoU-avtal
  • Lärarundantaget
  • Patent – särskilt om experimentundantaget
  • Skyddsstrategier
  • Användning av annans skyddade material
  • Offentlighet och sekretess
  • Bioteknisk forskning

Föreläsare

Ia Modin är advokat och delägare på Westerberg & Partners Advokatbyrå AB. Hon är specialiserad på immaterialrätt och kommersiell avtalsrätt och har stor erfarenhet av strategifrågor och ”Intellectual Asset Management”.

Peter Sande är specialiserad på immaterialrätt och marknadsrätt. Peter har stor erfarenhet av rättegångar rörande patent, varumärken, upphovsrätt och industriell formgivning.

Åsa Hellstadius är docent och universitetslektor vid Stockholms universitet i civilrätt med särskild inriktning på immaterialrätt vid Stockholms universitet. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning inom immaterialrätt och marknadsrätt vid olika lärosäten i Sverige. Hennes forskningsprofil är internationellt inriktad på frågor om patenträtt och avtalsrätt, särskilt gällande bioteknik. Åsa är en flitig föredragshållare i patentfrågor och hennes externa uppdragsgivare inkluderar myndigheter, företag och intresseföreningar.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Juridik för forskning, utveckling och innovation – Webbinarium, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Juridik för forskning, utveckling och innovation – Webbinarium från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Juridik för forskning, utveckling och innovation – Webbinarium!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar