Visa utbildning.se som: Mobil

Hur beräknas ersättningen i entreprenader – ersättningsmodeller och skadeståndsregler

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
8 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-09-07 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Hur beräknas ersättningen i entreprenader – ersättningsmodeller och skadeståndsregler

Frågor som diskuteras mellan parterna i nästan varje entreprenad är hur olika ersättningar ska beräknas. Det kan gälla vilka poster som är ersättningsgilla i en löpande räkning, innebörden av en incitamentsöverenskommelse eller ett takpris, hur ett avgående ÄTA-arbete ska beräknas eller vad som ska ingå i hindersersättning.

Kursen tar sikte på de olika ersättningsreglerna. Vi går igenom de vanligaste ersättningsmodellerna – fast pris, mängdkontrakt, löpande räkning och grundläggande incitamentskontrakt. Även skillnaden mellan fast pris, takpris, rikt- eller budgetpris och prisuppgifter behandlas. Vi går särskilt igenom de olika kraven som kan ställas på en löpande räkning och vad som ingår i de olika ersättningsgilla posterna för material, arbetare, arbetsledning o s v respektive entreprenörarvodet samt olika förenklade modeller för löpande räkning.

En fråga är skillnader och likheter mellan ersättning för utfört arbete (kontraktsarbete och ÄTA-arbete) respektive ersättning för liden skada (hindersersättning, skadestånd med mera). Ersättning för ÄTA-arbete behandlas särskilt, liksom vissa utgångspunkter för beräkning av hindersersättning, rubbningsersättning och skadestånd. Vi kommer också att gå igenom vissa juridiska principer som adekvat kausalitet och skadebegränsningsplikt och hur de påverkar beräkningen.

Kursen avser kommersiella entreprenader, främst enligt AB 04 och ABT 06. Den vänder sig till dig som redan har grundläggande kunskap i entreprenadrätt och viss vana av AB-avtalen. Vi går också igenom relevant rättspraxis på området och hur Högsta domstolens syn på entreprenadrätten påverkar bedömningen av olika frågor kopplade till ersättning.

Målgrupp

Kursen dig som redan har grundläggande kunskap i entreprenadrätt och viss vana av AB-avtalen.

Kursinnehåll

  • Genomgång av olika ersättningsmodeller
  • Kraven på en löpande räkning
  • Tolkning av ersättningsöverenskommelser
  • Skadestånd och principer för skadeberäkning
  • Hindersersättning, rubbningsersättning och forcering

Föreläsare

Mattias Nilsson är advokat vid White & Case Advokat AB och arbetar främst med entreprenadtvister. Han är även doktorand i civilrätt vid Stockholms universitet, med ett avhandlingsprojekt inriktat på fördelningen av risker och plikter i entreprenadrätten. Mattias föreläser i entreprenadrätt bland annat på juristutbildningen i Stockholm, på KTH och inom byggbolag.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Hur beräknas ersättningen i entreprenader – ersättningsmodeller och skadeståndsregler, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Hur beräknas ersättningen i entreprenader – ersättningsmodeller och skadeståndsregler!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Hur beräknas ersättningen i entreprenader – ersättningsmodeller och skadeståndsregler från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter: