Beskrivning av: Förvaltningsprocessrättens grunder
Den offentliga förvaltningen har stor betydelse i det svenska samhället och angår personliga och ekonomiska värden som är viktiga får såväl enskilda som företag. En central utgångspunkt är att enskilda ska kunna överklaga förvaltningens beslut, vilket sker inom ramen för en förvaltningsprocess.
På kursen behandlas hur förvaltningsprocessen kan beskrivas – vad är dess karaktärsdrag och finns en förvaltningsprocessuell metod/problemlösning? Dessutom tas upp förvaltningsprocessens utveckling och europarättens inverkan på processen. På kursen läggs tonvikt vid handläggningen av ett förvaltningsmål från när ett mål kommer in till förvaltningsdomstolen, förvaltningsmålens beredning till att målet avgörs. Därtill tas upp vissa frågor kring prövningstillstånd och handläggningen av förvaltningsmålen i överinstanserna.
När det gäller förvaltningsdomstols handläggning behandlas under kursen, avseende det inledande stadiet, sakprövningsförutsättningar för att ett förvaltningsmål ska tas upp till prövning. Dessutom tas upp andra aspekter som kan aktualiseras i början av handläggningen, t.ex. inhibition och interimistiska yrkanden samt frågor om ombud och tolk/översättning. När det gäller förvaltningsmålens beredning behandlas officialprincipen, förvaltningsdomstolens utredningsansvar och processledning, kommunicering samt muntlig förhandling m.m. Aspekter kring rättens avgörande som tas upp är processramen i förvaltningsmål, bevisning, sammansättning och domförhet m.m.
Kursen innehåller såväl föreläsningsinslag som gruppdiskussionsfrågor.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen vänder sig till de som kommer i kontakt med processen i förvaltningsdomstol, t.ex. advokater, biträdande jurister, processförare vid myndighet och domare.
Föreläsare
Michaela Ribbing
Universitetslektor
Stockholms universitet
Michaela Ribbing är universitetslektor i offentlig rätt och kursföreståndare för specialkursen Förvaltningsprocessrätt vid Stockholms universitet. Hon har författat monografin Förvaltningsprocessen och rättegångsbalken. Michaela har återkommande deltagit i Domstolsakademins verksamhet samt föreläser inom förvaltningsrätt och förvaltningsprocessrätt vid såväl universitetet som i egen regi för myndigheter och företag.
Lina Hjorth
Assessor i Kammarrätten Stockholm
Kammarrätten
Lina Hjorth är assessor från Kammarrätten i Stockholm. Hon har också arbetat som justitiesekreterare vid Högsta förvaltningsdomstolen och har således erfarenhet av arbete i samtliga domstolsinstanser. Utöver arbete i förvaltningsdomstol har hon tjänstgjort som rättssakkunnig och utredningssekreterare och i denna egenskap bland annat sett över lagstiftning på det förvaltningsprocessuella området. Hon har därutöver under många år undervisat i förvaltningsrätt och förvaltningsprocessrätt på Stockholms universitet.
Plats
Funckens gränd 1, Gamla stan, Stockholm
Investering
I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.
Examen, diplom m.m.
Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.
Intresseanmälan
Fakultetskurser
Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...