Beskrivning av: Filmjuridik
Kursen ger deltagarna en övergripande inblick i svensk filmpolitik – inklusive offentlig finansiering, statsstödsregler och aktuella utredningar – samt grundläggande kunskap i de avtals- och legala frågor som kan aktualiseras vid produktion av film och tv.
Föreläsarna kommer gå igenom lagstiftning som berör produktionen och exploateringen av filmverk. Kursen kommer även redogöra för kollektivavtal och ramavtal som är relevanta för såväl producenter av film och tv som kreatörer och filmarbetare.
Angående filmens idéstadium tar vi upp frågor om rättighetsförvärv och utvecklingsstöd men också vanliga förhandlingsspörsmål. Angående finansiering tittar vi närmare på de olika aktörernas agenda och uppdrag samt hur kreatörerna kan och bör förhålla sig till detta för att kunna realisera sin idé.
På produktionsstadiet aktualiseras en rad avtalsfrågor. Vi går igenom de grundläggande avtalen vid filmproduktion, såsom medverkandeavtal, samproduktionsavtal, teamavtal och distributionsavtal.
I kursens sista pass kommer vi ta upp frågor som rör förtal samt summera den pågående utvecklingen av upphovsrätten i den mån det berör film, samt beröra aktuella rättsfall.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Advokater och jurister som arbetar med eller har ett intresse för filmjuridik samt personer som arbetar med eller vill arbeta med avtal inom mediebolag, t.ex. producenter.
Kursinnehåll
- Överblick av aktörerna och marknaden (inklusive filmpolitik)
- Juridiska aspekter och avtalsfrågor vid olika stadier av filmproduktion från idéstadium, via manus, rättighetsöverlåtelse, finansiering, produktion och distribution
- Förtalsfrågor och andra relevanta frågor
- Nya affärsmodeller
- Lagregler och pågående EU-processer att hålla koll på
Föreläsare
Elisabeth Bill
Senior jurist inom kultur och media
Filmutredningen
Emilia Hempel
Advokat och delägare
Ström Law Firm
Emil Ödling
Advokat
Ström Law Firm
Plats
Stiftelsen Fakultetskurser
Funckens gränd 1, Gamla stan
Investering
I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.
Examen, diplom m.m.
Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.
Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Intresseanmälan
Fakultetskurser
Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...