Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
7 600 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-12-02 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer

Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer

Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer

Fåmansföretagsbeskattningsreglerna är ständigt aktuella och i det närmaste konstant föremål för regeländringar. Under de senaste åren har bland annat tillämpningsområdet för den utökade fåmansföretagsdefinitionen i 57:3 IL utvidgats. Under 2018 kom även ny och i delar förvånande praxis rörande beskattningen av riskkapitalbolagens verksamheter. Den innebar att utdelningar som betalats till anställda i riskkapitalbolag skulle beskattas i inkomstslaget tjänst, ofta med skattetillägg som följd. På politisk nivå diskuteras vidare lagstiftningsändringar och ändringar i de skatteavtal Sverige ingått med andra länder, något som föranleds av att fåmansföretagare utnyttjar möjligheterna att väsentligen sänka sin skattebörda genom att flytta utomlands, bland annat till Portugal.

Vi inleder kursen med att titta på de regler som kallats tretolvreglerna och anknytande regler som upprätthåller den progressiva beskattningen av tjänsteinkomster, men rör oss sedan snabbt över till innebörden av senare regelförändringar och praxis. Därifrån går vi vidare till hur reglerna tillämpas i internationella situationer och hur tillämpningen påverkas av om bolagen, delägarna eller närstående har hemvist utomlands. Vi väger då in Sveriges internationella skatteavtalsrättsliga och EU-rättsliga åtaganden.

Kursen riktar sig främst till dig som har i vart fall en grundläggande förståelse för tretolvreglerna och internationell skatterätt.

Målgrupp

Jurister, rådgivare, ekonomer och revisorer som kommer i kontakt med fåmansföretag i sitt arbete och som behöver en förståelse för regelverket.

Kursinnehåll

  • Vilka företag träffas av den nya utökade fåmansföretagsdefinitionen i 57:3 IL?
  • Hur beskattas lån, utdelningar och kapitalvinster som tillfaller ägarna och deras närstående om de har hemvist i utlandet?
  • Uppfyller närstående som är begränsat skattskyldiga definitionen för utomstående i 57:5 IL?
  • Kan EU-rätten förhindra utdelningsbeskattning vid värdeöverföringar i oäkta koncerner?

Föreläsare

Jesper Johansson är jur. dr i finansrätt och disputerade 2016 vid Stockholms universitet på en avhandling med EU-skatterättslig inriktning. Idag bedriver han postdoktoral forskning i internationell fåmansföretagsbeskattning vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vid Stockholms universitet var han under tio år kursföreståndare för specialkursen i internationell skatterätt och på sin nuvarande arbetsplats är han kursföreståndare för specialiseringskurserna i skatterätt.

Plats

Kursen hålls hos Fakultetskurser på Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm.

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer från Fakultetskurser, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Fåmansföretagsbeskattning – även i internationella situationer!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar