Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Equine Law - Om juridik kring hästar

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
8 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-12-08 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Equine Law - Om juridik kring hästar

Equine Law – Om juridik kring hästar

Equine Law - Om juridik kring hästar

Det finns runt 360 000 hästar i Sverige och hästnäringen omsätter över 20 miljarder kr årligen. I domstol förkommer många tvister relaterade till häst, de allra flesta köprättsliga. Juridiken kring häst spänner över en rad rättsområden och brukar benämnas Equine Law, alltså hästjuridik. Kursen ger en fördjupning i de särskilda problem som förekommer inom Equine Law med särskilt fokus på tvister om fel i häst.

Det finns mycket få prejudikat som berör fel i sålt djur. Senast HD prövade frågan om fel i häst var 1976 och gällde fel i form av hovsjukdomen fång, NJA 1976 s. 678. Den rika hovrättspraxis som rör fel i häst är på sina håll brokig. Ett generellt problem är att våra köplagar inte är anpassade för levande djur. En tävlingshästs hälsa och prestation kan på sätt och vis jämföras med en elitidrottares. Inte sällan förekommer komplicerade veterinärmedicinska frågor. Det finns i princip tre typer av fel som regelmässigt uppkommer efter försäljning av häst - veterinärmedicinska fel, beteendefel och rådighetsfel. Ombud i denna typ av mål får ofta relatera till köprättslig praxis som rör andra varor och försöka översätta denna till häst. Kursen behandlar dessa frågor liksom andra juridiska frågeställningar som typiskt sett uppkommer kring hästar.

Målgrupp

Kursen vänder sig i första hand till advokater, biträdande jurister samt andra praktiker som arbetar med juridiska frågeställningar som typiskt sett uppkommer kring hästar.

Kursinnehåll

  • Typiska processuella frågor vid tvist om fel i häst
  • Olika fel förekommande i häst
  • Kontraktsskrivning vid hästförsäljning och hästutbildning
  • Om ansvaret vid häst i träning
  • Juridiken kring inackordering och boxhyra
  • Andelsägande av häst

Föreläsare

Cecilia Tholse Rogmark är advokat och partner på Advokatbyrån Gulliksson AB. Cecilias expertis är framför inom affärsjuridik, immaterialrätt och Equine Law. Cecilia är ordförande i Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Med sin fleråriga erfarenhet inom ridsporten både som aktiv, domare samt genom arbete inom Svenska Ridsportförbundet är hennes kompetens av yttersta vikt vad gäller tvister vid hästförsäljning samt övriga juridiska frågeställningar inom hästnäringen. Advokatbyrån Gulliksson ingår i det internationella nätverket för hästjurister - EUAEL (European US-Asian Equine Law).

Dan Nordenberg är advokat och konkursförvaltare med hovrättsbakgrund och arbetar på Advokatbyrån Acta i Helsingborg. Dan ägnar sig bl.a. åt Equine Law och har många års erfarenhet av denna typ av tvistemålsprocesser i under- och överrätt.

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Equine Law - Om juridik kring hästar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Equine Law - Om juridik kring hästar!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar