Beskrivning av: ÄTA-arbeten
Regleringen av ÄTA-arbeten är en av de frågor som oftast föranleder tvister inom entreprenadrätten. Under kursdagen går vi igenom vad som utgör ÄTA-arbeten, entreprenörens rätt och skyldighet att utföra ändringar och tillägg samt beställarens ändringsbefogenhet och avbeställningsrätt. Även formkraven och dess undantag behandlas, liksom parternas ansvar för lämnade uppgifter och tekniska lösningar samt likställda eller föranledda ÄTA-arbeten. Vi går också igenom hur ÄTA-arbeten förhåller sig till hinder och rubbning samt hur man ersätter ÄTA-arbeten. Dessutom behandlas ansvaret för ÄTA-arbeten samt tidsmässiga konsekvenser av ÄTA-arbeten, och vi kommer gå igenom likheter och skillnader mellan utförandeentreprenad och totalentreprenad.
Nyare praxis från Högsta domstolens inom entreprenadrätten har skapat osäkerhet kring vad som gäller på flera områden, vilket kan leda till att tvisterna inom byggbranschen ökar. Under kursen behandlar vi särdragen hos entreprenadavtalet löpande, parallellt med obligationsrättsliga principer och köplagen för att bedöma rättsläget i de olika frågorna kopplade till ÄTA-arbeten.
Vad är/utgör ett ÄTA-arbete?
Formkraven och undantagen (oskälighetsbedömningen och andra grunder)
Gränsdragningen mot rubbning, hinder m.m.
Vad gäller för arbeten som inte faller inom definitionen av ÄTA-arbeten?
Ersättning för ÄTA-arbeten
Kursen vänder sig till domare, advokater, biträdande jurister och bolagsjurister som i sitt arbete kommer i kontakt med dessa frågor. Kursen är anpassad för dig som har viss erfarenhet.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen vänder sig till domare, advokater, biträdande jurister och bolagsjurister som i sitt arbete kommer i kontakt med dessa frågor. Kursen är anpassad för dig som har viss erfarenhet.
Kursinnehåll
- Vad är/utgör ett ÄTA-arbete?
- Formkraven och undantagen (oskälighetsbedömningen och andra grunder)
- Gränsdragningen mot rubbning, hinder m.m.
- Vad gäller för arbeten som inte faller inom definitionen av ÄTA-arbeten?
- Ersättning för ÄTA-arbeten
Föreläsare
Mattias Nilsson arbetar vid NCC Building. Han har tidigare varit advokat vid White & Case Advokat AB och arbetade främst med entreprenadtvister. Han är även doktorand i civilrätt vid Stockholms universitet, med ett avhandlingsprojekt inriktat på fördelningen av risker och plikter i entreprenadrätten. Mattias föreläser i entreprenadrätt bland annat på juristutbildningen i Stockholm, på KTH och inom byggbolag.
Plats
Funckens gränd 1, Gamla stan, Stockholm
Investering
I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.
Examen, diplom m.m.
Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,5
Det var bra. Kunnig föreläsare. Tappade tiden något vilket gjorde det något forcerat på slutet.
Mycket bra, pedagogisk
Fakultetskurser
Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...
Bra, inspirerande, engagerande