Kursbeskrivning

Stress, hög arbetsbelastning, konflikter och otydligt ledarskap är i dag synnerligen vanligt på våra arbetsplatser. En färsk rapport från Arbetsmiljöverket 2018 uppskattar att var tredje medarbetare upplever sömnproblem, ångest, stress och minnesproblem till följd av sociala och organisatoriska arbetsmiljöproblem. Här tar vi upp nycklarna till en god psykosocial arbetsmiljö och låter deltagarna med hjälp av övningar, case och grupparbeten hitta lösningar och verktyg.
Under förmiddagen tar vi upp grunderna i OSA (Organisatorisk och social arbetsmiljö) och ger verktyg inom förebyggande arbete, riskbedömningar, stress och stresshantering. Eftermiddagen fokuserar på hantering av konflikter, mobbning, trakasserier och sexuella kränkningar.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Typiska yrkesgrupper som berörs är: HR, Arbetsledare, Chefer, Skyddsombud, Fackliga företrädare och Arbetsmiljösamordnare
Kursinnehåll
Exempel på kursinnehåll
-
Grunderna i OSA (Organisatorisk och social arbetsmiljö)
-
Kännedom om förebyggande insatser och hur man kan genomföra det på olika områden, med fokus på det psykosociala området (exempelvis stress, konflikter och kränkande särbehandling).
-
Kunskap om gällande lagar och regelverk
-
Verktyg för att mäta och riskbedöma den psykosociala arbetsmiljön
-
Lära sig identifiera tidiga signaler på psykisk ohälsa och hur man hanterar det i olika roller inom organisationen.
Certifikat
AFS 2015:4
Från 31 mars 2016 gäller deras nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Målet med de nya reglerna är att minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Läs mer om AFS 2015:4Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,6
3 av 5
Bra kurs och bra exempel
Aktuella och uppskattade kurser med Sveriges bästa föreläsare!
Hos oss är du i trygga händer! Samtliga av våra föreläsare är seniora med mångårig ämnesexpertis, branscherfarenhet och god pedagogisk förmåga. När du deltar i en kurs så är det en investering där vi tar fullt ansvar över att du...
Viktig kurs som gav en bra perspektiv om arbetsmiljön ur flera synvinklar