Visa utbildning.se som: Mobil

ESA 19 | Fackkunnig

FA-Kurs
Kort om utbildningen
1 dag
Nästa tillfälle: - Sverige
Företagsanpassad utbildning
   
Rikstäckande

Kursbeskrivning

Behöver er arbetsplats kunskaper om ESA 14? Kursen är uppdaterad efter den senaste utgåvan (utg. 3) av SS-EN 50110-1 och går igenom det som Arbetsmiljölagen och Elsäkerhetsverket kräver av dig som arbetar i närheten av elektrisk fara. 


Vid önskemål så registrerar vi era utbildningsbevis i ID06 kompetensdatabas kostnadsfritt


Både Arbetsmiljölagen och Elsäkerhetsverket kräver att alla som arbetar där det finns elektrisk fara ska ha genomfört utbildning i ESA 14 Fackkunnig för att lära sig om vilka faror och konsekvenser som finns samt vilka säkerhetsåtgärder som finns för respektive arbetsuppgift.

ESA 14 Fackkunnig är del av ESA-14 vilken är Energibranschens gemensamma säkerhetsanvisningar med syfte att förebygga skador föranledda av el. ESA-14 är en del i föreskriftens krav på utbildning.

Den 1 juni 2015 bestämde flera av de större energi- och nätägarbolagen att alla som arbetar inom deras anläggningar ska ha genomfört utbildningen ESA 14 Fackkunnig. Detta då elsäkerhetsanvisningarna bland annat reglerar samarbetet mellan nätägare och entreprenörer för en gemensam standard så att arbeten på olika elanläggningar både ska bli säkrare samt underlättas.  

I ESA 14 Fackkunnig ges deltagarna de kunskaper som Energibranschen kräver gällande hur arbetet ska organiseras. Utbildningen behandlar även vilka krav som ställs på innehavaren samt entreprenören för att arbetet ska ske på ett säkert sätt.  

Huvudmålet med kursen är att ge ökad säkerhet genom kunskap i de delar som ingår i ESA-14 Fackkunnig och deltagarna ska efter kurs förstå hur de på bästa sätt ska planera arbetet för olika arbetsmetoder och inom organisationen för att förebygga elolycksfall och driftstörningar. Riskhantering, risker med parallella ledningar samt att kunna göra självständiga bedömningar av elsäkerheten, utan och nära spänning, är ytterligare mål att deltagarna ska behärska efter avslutad kurs.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är elektriker, arbetar med installationer eller är arbetsledare/ arbetsgivare verksamma inom eldistribution, elnätsföretag, industri, installationsföretag och som måste kunna tillämpa hela eller delar av ESA 14 vid installation, drift och underhåll.

Kursinnehåll

 • El-fara

 • Olycksfall

 • Riskhantering i planeringsskedet

 • Riskhantering i utförandeskedet 

 • Riskhantering anpassat efter deltagarnas arbetsuppgifter

 • Hur val av arbetsmetod görs

 • Villkor för olika arbetsmetoder

 • ELSÄK-FS 2006:1

 • ESA Grund

 • ESA Arbete

 • Avslutande skriftligt prov

Upplägg

Interaktiv föreläsning med övningar och slutprov

Examen, diplom m.m.

Vid önskemål så registrerar vi era utbildningsbevis i ID06 kompetensdatabas kostnadsfritt

Certifikat

ID06-ackrediterad

ID06

ID06 är ett ID-kort för byggbranschen som loggas med den enskilde anställdes utbildningshistorik. På detta sätt kan platschefen enkelt få en överblick över vilka behörigheter som de anställda har och vilka arbetsmoment som de har kompetens att utföra. Endast utbildningar från utbildare som är ackrediterade kan loggas på kortet. 

Läs mer om ID06

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om ESA 19 | Fackkunnig, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,9

Baseras på 18 recensioner.

Peter, CGW Entreprenad AB
(5)
Bra kursledare och bra upplägg på kursen
Tompa, CGW Entreprenad AB
(5)
Tack för en bra och givande kurs
Ronny, CGW Entreprenad AB
(5)

FA-Kurs

FA-Kurs

Aktuella och uppskattade kurser till marknadens bästa priser

FA-Kurs utvecklar och erbjuder över 150 företagsanpassade kurser inom följande områden: Bygg & Teknik, El & VVS, Arbetsmiljö & Vård, Juridik & Fastighet, Ledarskap & Retorik, IT & Ekonomi samt Kravkurser enligt ID06. Våra föreläsare är erfarna ämnesexperter i respektive utbildningsområde och varje...


Läs mer om FA-Kurs och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

FA-Kurs

Rörstrandsgatan 62
113 40 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 18 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,7)
Baseras på 1000 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar