Visa utbildning.se som: Mobil

MBA en trygghet för karriären

I ett näringsliv som premierar förmågan att leverera resultat hamnar formell kompetens
ofta i skymundan. 
Men i det långa karriärperspektivet är teorierna avgörande för att kunna
se hur alla bitar passar ihop.

Även om Ann-Chriztine Ericsson hade lång erfarenhet från höga positioner inom läkemedelsindustrin kände hon att hon egentligen borde vidareutbilda sig. Både för sin egen skull och för att känna sig tryggare rent teoretiskt.

Möjligheten uppenbarade sig hösten 2012 när hon plötsligt fann sig i glappet mellan två tjänster.

– Jag hade sagt upp mig för att jag hade blivit erbjuden en annan tjänst, berättar hon.

Jag hade under en massa herrans år velat läsa in en MBA, men det passade aldrig. Det var alltid något som kom emellan. Jag skickade iväg mina egna anställda på utbildningar men gick aldrig någon själv.

Eftersom Ann-Chriztine var företagets vd ville ägarna att hon skulle stanna kvar i sex månader. Samtidigt blev det plötsligt inte lika intressant att ha henne med på planeringsmöten och under strategiska diskussioner längre.

– Jag fick gott om luckor och tid, minns hon. Så när jag jobbade kvar under hösten fick jag se att det fanns en MBA-utbildning via ExMI som gick att studera på distans alternativt med seminarier, och som man kunde göra i sin egen takt. Jag tog kontakt och fick höra att kursen började om en vecka.

Ann-Chriztine hoppade på ExMIs MBA i oktober 2012 och hann skriva en tenta under senhösten innan hennes nya tjänst som tandvårdschef på Praktikertjänst började efter nyår. Arbetsgivaren hade inga problem med att hon fortsatte studera vid sidan av, även om kursen omfattar hela 90 ECTS credits, men själv kände hon att det blev för mycket när hon fick ett krävande heltidsjobb att sätta sig in i.

– Första halvåret 2013 lade jag ner och läste ingenting, berättar hon. Först när jag hade blivit varm i kläderna på jobbet satte jag
igång på allvar. Då gjorde jag 50-60 timmar på kontoret varje vecka och tog studierna lite vid sidan om.

Hon var aldrig ledig eller gick ner i tid för att hinna med föreläsningar och seminarier, men paradoxalt nog menar att hon inte skulle ha haft tid att välja studiealternativet utan seminarier. Där snappar man upp väldigt mycket, menar hon.

Det krävdes förstås en hel del planering för att hinna med både jobb och studier. Hon ville inte att jobbet skulle bli lidande, så hon skyltade inte med MBA-studierna inför sina kollegor. När hon berättade för en ny vd att hon skulle åka till Edinburgh på examen häpnade han: ”Herregud, har du haft tid med det också!”
Även om arbetsbördan var tuff menar Ann-Chriztine att hon inte hade klarat studierna utan förkunskaper från arbetslivet som hon kunde relatera till.

– Jag har varit i läkemedelsindustrin i 23 år och visat vad jag kan, men jag är tandläkare från början och hade inte den formella kompetensen att vara med och leda ett företag. Kursen har gjort att jag får en större trygghet eftersom jag vet att det teoretiskt stämmer. Jag fick liksom en röd tråd på allting.

Ann-Chriztine blev klar med sin MBA i mars 2016 men har redan börjat fundera på nästa studieutmaning.

– Kursen gav mig personligen en kick, säger hon. Jag kände att jag egentligen borde ha gjort det för länge sedan. Visst var det otroligt pressat och jobbigt. Man känner oket över sig att man ska prestera. Men sedan när det tog slut kändes det lite tomt, så jag har redan börjat fundera på vad nästa kurs blir.


Även högpresterares dygn har 24 timmar, och det är svårt att pressa in allt. Studier, till exempel. Ändå är det precis den gruppen som MBA-utbildningar vänder sig till. Lärosäten har fått tänka riktigt kreativt för att kunna hjälpa alla som vill förverkliga drömmen om livslångt lärande.

Executive Management Institute, ExMI, har kommit långt i sin strävan att erbjuda flexibla MBA-lösningar för alla tänkbara karriärsituationer. Både när det gäller livsbetingelser och geografi.

Ingenjören Tina Göransson, till exempel, utnyttjar flexibiliteten i ExMI-systemet för att läsa denna MBA på 90 ECTS credits från Hyderabad i Indien. Hon flyttade dit i augusti 2014 när hennes man fick jobb, och för henne är det en enorm fördel att själv kunna planera sina kurser.

– Man kan studera på den tid och plats man själv vill, säger hon. Det finns många kurser att välja mellan, man kan läsa i vilken ordning man vill och man kan starta och sluta sina studier när man vill. Om jag hade läst lokalt i Indien hade jag varit mycket mer låst. Det hade också varit svårt att slutföra och få en examen ifall att jag skulle behöva återvända till Sverige tidigare än planerat.

Hon gillar också att systemet tillåter tentamen lokalt i många städer runtom i världen. För hennes egen del i Indien hålls tentorna i British Councils regi.

– Jag åker till ett hotell och skriver i ett konferensrum. Oftast är jag ensam om att skriva just den examen, men ibland kan det vara flera personer där som skriver andra examen från andra universitet.

Tina Göransson arbetade tidigare som Commodity Manager för sensortillverkaren Flir Systems och menar, som de flesta av ExMIs studenter, att erfarenheten från arbetslivet underlättar att ta åt sig kunskapen då man kan relatera den till verkliga händelser. Det finns en stor frihet i ensamstudier, men självklart ställs det höga krav på både studiedisciplin och prioriteringsförmåga.

– Om man hade deltagit i seminarier hade man kunnat få studiematerialet förklarat för sig, menar hon. Vid egenstudier måste man noggrant läsa igenom alla texter, bilder och diagram. Ibland kan det vara svårt att förstå vissa saker och man får läsa igenom ett stycke flera gånger. Det gäller att planera, sätta upp delmål och variera lite, så att man varvar själva läsningen med övningsuppgifterna.

För den som redan har för många bollar i luften kan det kännas överväldigande att lägga till en stor studieboll. Men med ExMIs distansutbildningar finns den nödvändiga flexibiliteten inbyggd redan från början, vilket låter studenter som Tina Göransson upptäcka andra länder och kulturer utan att göra avkall på karriären.

– Jag känner mig hoppfull om att den här utbildningen ska leda till något bra i framtiden, säger hon. Jag har fått en mycket starkare bredd och mycket bättre strategisk kunskap. Samtidigt har jag fått uppleva Indien med dess färgstarka kultur och jag har även förbättrat mina engelskkunskaper tack vare att all kommunikation utanför familjen sker på engelska. Det har underlättat med tanke på att allt studiematerial är skrivet på engelska


Att påbörja MBA-studier precis när man blir förälder låter inte som den bästa av idéer, men Ali Tarihi får det att funka.
– Det gäller verkligen att planera för de timmar som finns, menar han.

Att vidareutbilda sig mitt i karriären är som att ta föräldraledigt – det passar aldrig bra tidsmässigt. Många skjuter upp det tills det aldrig blir av och söker andra karriärvägar. Men de som siktar högst hittar på något sätt utrymme i det stora livspusslet för att förverkliga sin dröm.

Det går till och med att passa in en MBA på 90 ECTS credits när man precis har blivit förälder. Det gjorde nämligen Ali Tarihi, konsultchef på Microsoft som blev pappa för nio månader sedan.

– Tanken med en MBA var att den skulle stärka min profil, berättar han. Jag hade haft de här tankarna väldigt, väldigt länge, så jag bollade med mina chefer och kollegor. De tyckte att det var bra tajming för mig åldersmässigt och att jag hade tillräckligt mycket erfarenhet i bagaget.

Det är en fördel att ha en del erfarenhet från arbetslivet innan man tar sig an en MBA, menar han. Och det stämmer också in på hans medstudenter, som alla på något sätt brottas med samma problem – hur man ska frigöra tid för studierna.

– Det tar ändå två till tre år att göra det här, så självklart var det en fråga jag diskuterade med min fru. Vi visste att det skulle ta tid, så det är viktigt att man har en samsyn inom familjen. Man får se det som att det är en investering man gör under några år, sedan är det över.

Ali Tarihi började på ExMI i oktober 2015 och hann med tre moduler innan sommaren 2016. Då tog han ledigt för att vara med familjen, även om flexibiliteten i programmet skulle ha tillåtit honom att läsa en modul under sommaren också. En normal vecka under terminerna innebär minst 8-10 timmars studier vid sidan av Microsoftjobbet, lite beroende på hur lätt han har för ämnet, menar han.

– När det närmar sig tentaperioder blir det mer. Och det behövs, för det här är på riktigt. Det är inte något man bara betalar för och drar sig igenom. Man får nog räkna med att lägga 10-15 timmar i veckan.

Mest pluggar han hemma, och när han reser i tjänsten passar han på medan han väntar på flygplatser och hotellrum.

– När det närmar sig tenta kan jag sätta mig heldagar, men jag sitter annars väldigt mycket på kvällarna när min son har gått och lagt sig. Till 11-12 på kvällen. Så man missar en hel del tv. Jag var en stor tv-tittare förut, men med barn ändras det. Och med studier blir det ännu mindre.

Allt handlar om prioriteringar, menar Ali, och för honom kommer familjen och föräldrarna först. Möjligen får kompiskretsen lite mindre uppmärksamhet under studieåren.

– På helgerna när saker och ting händer kanske man inte kan vara med på det, särskilt under tentaperioderna. Men det viktigaste är att familjen är med.

Han är visserligen fortfarande inne på sitt första år på ExMI, men än så länge har han inte haft anledning att ångra sin MBA-resa. Även om det började med en rejäl krock.

– Ja, min son föddes samma dag som jag skulle på mitt första seminarium, som jag förstås missade. Nu har ju jag ett barn. Om man har flera barn är det säkert annorlunda. Men jag får personligen ihop det, så det funkar för mig.Läs mer om EXMI Executive Management Institute

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med EXMI Executive Management Institute och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!