Visar 1-25 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 28 träffar
1
2

Vad gör en kontrollansvarig?

En kontrollansvarig hjälper byggherren att ta fram en kontrollplan. En kontrollplan är en beskrivning över hur byggherren ska genomföra sitt projekt så samhällets krav uppfylls. Under arbetets gång är det också den kontrollansvarigas uppgift att se till så planen samt villkor och bestämmelser följs och att nödvändiga kontroller utförs. Kontrollansvarig ska också närvara vid tekniska samråd, besiktningar, andra kontroller och vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök. Den som är kontrollansvarig ska också dokumentera byggplatsbesöken, notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen införs slutbesked och ge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked. Sker ändringar eller rivningar så hjälper kontrollansvarig till med att inspektera rivningsmassorna efter farligt avfall som exempelvis PCB, kvicksilver och asbest.

När behövs en kontrollansvarig?

Man behöver en kontrollansvarig vid nästan samtliga bygg-, mark- och rivningsprojekt. Undantag kan göras av kommunen vid mindre tillbyggnader, garage, uthus och liknande.

Enligt den nya plan- och bygglagen ska förslag på kontrollansvarig göras redan i bygglovsansökan. Uppgifter om vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga kommer sedan i bygglovsbeslutet. Det krävs ingen kontrollansvarig för de åtgärder som inte krävs lov eller anmälan.

Vem får bli kontrollansvarig?

Den som utses till kontrollansvarig måste vara helt oberoende i förhållande till entreprenören som utför byggnationen. Med andra ord kan inte entreprenören själv vara kontrollansvarig, inte heller någon nära anhörig eller släkting till entreprenören får utses till kontrollansvarig.

Kontrollansvarig måste vara certifierad för att visa att han eller hon har den kunskap och lämplighet som behövs. Kravet på certifiering infördes med nya plan- och bygglagen den 2 maj 2011. Saknas en kontrollansvarig saknas också förutsättningar för att bevilja startbesked och arbetet får inte påbörjas.

Från kvalitetsansvarig till kontrollansvarig

I och med att riksdagen beslutade om en ny plan- och bygglag som trädde i kraft den 2 maj 2011 ersattes kvalitetsansvarig av kontrollansvarig. Kontrollansvarig har fått en stärkt roll och utökade arbetsuppgifter enligt den nya lagen. Det är viktigt att han/hon är certifierad och har en självständig ställning i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Skräddarsydd satsning på kommune...
SIPU

Norrköpings kommun valde att satsa på sina registratorer – och vilken utdelning det gav. Kompetensutveckling i sitt esse!

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Att arbeta som registrator kan v...

Vi på SIPU har fått förmånen att intervjua Sophia Ulfstedt på Myndigheten för Yrkeshögskolan. Sophia är sedan flera år en återkommande kund till SIPU. Vi bad om att få intervjua henne i syfte att berätta om yrket registrator.

Läs mer