Visa utbildning.se som: Mobil

Alla blev mycket bättre när ledningen gick ledarskapsprogram

Programmet Ledarskapsarenan från Day2Day Leadership fick stor betydelse för Anders Wall, både i rollen som VD för Dormy Golf och som pappa. Han lärde känna sig själv och sina styrkor, kunde förstå andra bättre och fick konkreta verktyg att använda i sitt ledarskap. 

Anders Wall

För Anders Wall började karriären på golfbanan i Askersund där han som grabb tillbringadedet mesta av sin tid med att spela golf. Under denna period startade Dormy Golf sin verksamhet. Och Anders blev erbjuden världens bästa sommarjobb i golf-shopen. Det var en dröm att få hänga på golfklubben, träffa kompisar man gillade och dessutom få betalt! Han blev kvar och jobbade extra under hela studietiden. När Anders sedan fick sin examen i Ekonomi och Logistik var det dags att skaffa ett ”riktigt” jobb. Och det riktiga jobbet fanns hos – just det – Dormy, som då hade expanderat och behövde hjälp inom inköp. Och på den vägen är det…


Företaget fortsatte att expandera och Anders blev försäljningschef. Efter ytterligare något år blev Anders tillfrågad om att bli VD. Som VD kan han nu se tillbaka på en fantastisk tillväxt från en omsättning på ca 230 miljoner 2011, fram till idag när bolaget omsätter över 500 miljoner och har närmare 300 anställda sommartid.

Behövde en puff

Anders hade gått i ”Dormy-skolan”. Han kunde företaget utan och innan, hade vuxit in i rollen som VD och affärerna gick bra. Men han hade kommit till en fas där han kände att han behövde ytterligare en puff och förstå hur han skulle vara som ledare.

Via en kontakt ordnades ett möte med Day2Day Leadership för att få information om programmet Ledarskapsarenan. Anders och de övriga gillade upplägget och ledartränaren. De kände att han hade bra värderingar och att Dormy skulle kunna ha nytta av honom. Anders bestämde sig att gå programmet samtidigt som en av grundarna genomförde detsamma. Därefter har i stort sett hela ledningen genomgått programmet.

Långsiktigt program som utmanar till konkret handling
- Programmet är superbra, det sammanfattar kärnan inom ledarskap med det viktigaste inom varje område. Det är härligt för oss som går Ledarskapsarenan att ta del av detta, väldigt tidseffektivt att bara läsa huvuddelar i varje teori tillsammans med nya infallsvinklar. Men samtidigt är det mycket att ta till sig och att omvandla till praktik så det blir konkret effekt av teoridelarna.


- Det bästa har varit att man träffar sin ledartränare under en längre tid, närmare ett år. Annars är ju ofta ledarutbildningar på ett par dagar. Det blir som en mental Red Bull. Det är superbra en vecka men sedan går Red Bullen ur kroppen ganska fort. Med Ledarskapsarenan har jag vuxit på ett större sätt än om jag bara haft utbildning vid ett tillfälle. Jag har fått lära känna coachen, materialet och mig själv under en längre tid.

-Jag har arbetat så att jag läst ett kapitel och sedan lagt det åt sidan. Sedan läst det igen och så småningom landat i mina tankar. Bra att ta en stund en gång i veckan och sätta sig ner och reflektera själv och sedan träffa ledartränaren en gång per månad. Jag har även i efterhand kunnat gå tillbaka till de gamla kapitlen och följa upp igen.


- Jag har fått reflektera och stanna upp kring frågor som ´´Vad står jag för?”, ”Vad är viktigt för mig?” och ”Vad betyder ledarskap för mig?”. Det var första gången jag tänkte till själv. Det har varit utlämnande på ett positivt sätt. Ledartränaren var mycket bra med att ställa de rätta frågorna så jag fick tänka till och gå på djupet. Också bra att göra DISC-analys och lära känna mig själv. Sedan kom en fas med intressanta teorier kring ledarskap som en verktygslåda som man fick lära sig att använda.


Förbättrad kommunikationsförmåga

På frågan om vilka skillnader programmet betytt för hans eget ledarskap, är det spontana svaret att andra borde svara på det, men att han känner att kommunikationsförmågan förändrats till det bättre.


- Jag har fått fram mina tydliga karaktärsdrag och hur det påverkar mig i min kommunikation med andra. Jag har höga krav och vill att det ska gå fort. Och jag tog för givet att alla andra fungerade på samma sätt. Man blir ödmjuk när man genom DISC-analysen t.ex. förstår att vissa människor vill berätta och gå runt omkring innan de kommer fram till pudelns kärna. Och då inser man att när det gäller denna person så behöver jag kommunicera på ett annat sätt, kanske ge mer tid. Jag hoppas att jag blivit en bättre ledare på så sätt tar in fler aspekter och är en bättre lyssnare idag.

- Jag har också börjat använda mig av giraffspråket som jag lärt mig i programmet. Det har varit användbart både på jobbet och i kommunikationen med mina barn – att prata med dem på ett lugnare sätt – vilket varit framgångsrikt.


Bättre delegering och prioritering

Ett avsnitt i programmet handlar om prioritering och delegering – ett ständigt aktuellt ämne och något som utvecklats på Dormy när programmet pågick.


- Tidigare har jag bara kört på och tänkt att för att det här ska gå snabbt och lätt så gör jag det själv. Att involvera fler i projekt och låta människor ta större ansvar ger både effektivare arbete och ett bättre slutresultat.


- Under tiden jag gick programmet utvecklade vi organisationen och gjorde tydligare
ansvarsfördelning, samtidigt som jag kunde arbeta mer aktivt mot mina enhetschefer. Det har gett bättre närvaro för alla samtidigt som jag får mer tid till mer strategiska frågor. De nya enhetscheferna är mycket bättre på att stötta medarbetarna än jag och mer hands on.


- Vi har gett fler personer mer ansvar, och också låtit flera gå ledarskapsprogrammet så att vi får en samlad bild. Vi prioriterar vår tid bättre. Vi har blivit mycket bättre på att hålla oss till kontorstider var det gäller mail t ex. Att jobba när vi jobbar och vara lediga för övrigt. Vi har fått en sundare inställning. Vi har nog blivit mer professionella. Växer människor och känner att de får ansvar och tillit och uppskattning då kommer de antagligen att jobba bättre. Då blir det bra effekter hela vägen.

Vilka bör gå programmet?
- Har man personalansvar i någon form är Ledarskapsarenan mycket bra. Man måste dock vara motiverad att gå programmet för att det ska komma till sin rätt. Måste vara beredd att lägga egen tid på det. Går man in med tanken att nu ska jag bli en bättre version av mig själv och bli så bra jag bara kan - då kommer du bli en bättre version av dig själv, garanterat!Läs mer om Day2Day Leadership AB

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Day2Day Leadership AB och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!