Visa utbildning.se som: Mobil

Behandlingspedagog

Cady Training Academy
Kort om utbildningen
Egen takt
20 568 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: Löpande starter - Kurslitteratur ingår - Distans
Onlineutbildning
   
Distans
Svenska
Yrkesutbildning till Behandlingspedagog

Kursbeskrivning

I din roll som behandlingspedagog arbetar du med olika utsatta grupper i samhället framförallt inom missbruksvård och -prevention. En stor del av ditt arbete sker i den praktiska vardagen med dina klienter. Genom samtal både enskilt och i grupp hjälper du dem komma ur sina missbruksproblematik. Du är deras kontaktperson, stöd och rådgivare som har ett personligt behandlingsansvar över dem.

Som behandlingspedagog samarbetar du även med socialsekreterare och andra myndigheter för att få en helhetssyn på klienten. En viktig del är även att ha kontakt med anhöriga inklusive klientens partner eller föräldrar för de som är yngre.

Arbetsprognos

Arbetsmarknaden ser mycket bra ut för behandlingspedagoger då professionell kompetens inom området är eftertraktad och efterfrågas i många sammanhang.

Som behandlingspedagog kan du arbeta bl.a.:

 • På HVB-hem med inriktning missbruksproblematik
 • Inom Kriminalvården
 • På institutioner och behandlingshem inom missbruksvården
 • Som informatör för skolor eller arbetsplatser

En utbildning som ger dig möjligheter

9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning!

Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.

Kursinnehåll

Kursplan

 • Akut omhändertagande
  Grunderna för HLR och hantering av akut sjukdom och skada.
 • Etik och människans livsvillkor
  Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.
 • Kommunikation
  Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
 • Psykiatri
  Olika psykiska funktionsnedsättningar och hur man kommunicerar och möter patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
 • Utvecklingspsykiatri
  Vetenskapliga teorier såsom det interaktionistiska perspektivet, det utvecklingsekologiska perspektivet samt det socialkonstruktionistiska perspektivet.
 • Grupp- och personlighetspsykologi
  De olika modeller för och perspektiv på skilda diagnos-och klassificeringssystem.
 • Samtalsmetodik
  Metoder och förhållningssätt i samband med samtalsprocesser i socialt arbete enskilt och i grupp samt olika metoder för professionella samtal.
 • Motiverande samtal (MI)
  Teoretiska grunderna inom motiverande samtal, den samtalsmetoden och förhållningssättet som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområden.
 • Mindfulness
  Olika psykoterapeutiska teorier och metoder inkl. bedömning, målformulering, behandlingsplanering samt genomförande av  psykoterapi vid olika symtom och syndrom.
 • Missbruk
  Hur man uppmärksammar och påtalar missbruk och skaderisker samt förmågan att delta i samhällets skadeförebyggande arbete.
 • Grunder i behandlingsarbetet
  Behandlingsarbetets grunder och uppbyggnad.
 • Sociologi
  Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter.
 • Socialt arbete/socialrätt
  Etiskt och inkluderande förhållningssätt i teori och praktik samt olika sociala verksamheter och lagar som reglerar dessa.
 • Behandlingsmetoder 1
  De sex olika stegen i KBT, MI samt olika varianter av psykoterapi och deras till tillvägagångssätt.
 • Behandlingsmetoder 2
  De 12-stegen samt syfte och mål med 12-stegsmodellen samt vägen ur missbruk med fokus på integrativ förändring.
 • Återfalls prevention
  Begreppen missbruksprofilen och missbrukskarriären samt att arbeta med bakgrunden, återfallsrisk och kartläggningsarbete.
 • Utomhuspedagogik/grön miljöterapi
  Olika alternativa behandlingsmetoder.
 • Medberoende och anhörigvård
  Metoder för att stödja anhöriga samt hjälpa människor i medberoende.
 • Praktik*
 • Slutarbete

*I utbildningen ingår praktik för att du lättare ska komma ut på arbetsmarknaden. Upplägget är flexibelt och du hittar din plats själv. Om du som företag/organisation ska utbilda dina anställa kan praktiken valideras bort mot önskemål då de redan arbetar inom samma yrke.

Validering

Du kan validera delkurser och/eller praktiken om du har tidigare läst dem eller har relevant arbetslivserfarenhet. Ansök om validering direkt på utbildarens hemsida.

Målgrupp

Anmälan sker enkelt via utbildarens hemsida. 

Denna yrkesutbildning är för privata personer och arbetsgivare/organisationer. Den passar både dig som vill börja inom yrket och dig som redan är yrkesverksam och vill få en kompetensutveckling.

Betygskrav för att få delta i denna utbildning:

 • Lägst godkänt betyg i:

  • Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
  • Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
  • Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande

Distansstudier kräver god självdisciplin och -kännedom då du läser och lägger upp din studieplan själv. För att kunna läsa behöver du ha dator- och internetankomst. Det krävs även att du har god datorvana och kan hantera filer av olika slag (t.ex. Office-paketet).

Behörighet

Om du som studerande är osäker om du är behörig kan Cady hjälpa med en bedömning. Ansök direkt på utbildarens hemsida.

Om du är ett företag eller en organisation kan Cady göra en bedömning enligt särskild överenskommelse gällande dina anställda. Kontakta gärna Cady för mer information.

Examen, diplom m.m.

Utbildningens mål

Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som behandlingspedagog:

 • Använda olika behandlingsterapeutiska begrepp, teorier och perspektiv i preventivt arbete och i behandlingssyfte inom missbruksvården.
 • Planera, genomföra, dokumentera och utvärdera aktiviteter i missbruksvården för att stödja och stimulera människors aktivitet och deltagande i olika situationer.

Utbildningsbevis

Efter att utbildningen är avslutad och godkänd erhålles certifikat och yrkesutbildningsbevis.

Fortsatta studier

Cady erbjuder kompetenskurser inom flera olika områden såsom barn och ungdom, social omsorg m.fl. Se utbildarens hemsida för mer information.

Upplägg

Några fördelar med att läsa hos Cady

 • Med Cadys flexibla upplägg styr du själv över dina studier!
 • Läs helt i din egen takt dygnet och året runt.
 • Innehållet motsvarar 2½ år. Snitt lästid vid heltidsstudier utan lov är cirka 1-1½ år.
 • Välj ditt startdatum själv och kom igång med dina studier snabbt!
 • Läs helt på distans utan fysiska träffar. 
 • Som elev kan du jobba samtidigt som du läser vilket innebär att din arbetsgivare kan ha dig kvar på arbetsplatsen under din utbildning.
 • All kurslitteratur ingår.

Utbildningen vänder sig till både privatpersoner och organisationer. Om du som företag eller organisation önskar utbilda en större grupp eller få en specialanpassad utbildning utifrån dina specifika krav/önskemål kontakta gärna Cady för en offert.

Investering

20 568 kr ex. moms

(24 400 kr inkl. moms)

All kurslitteratur ingår i kostnaden.

Priset avser den totala utbildningskostnaden oavsett den faktiska studielängden.

Vill du få en skräddarsydd utbildning till dina anställda?

Cady erbjuder specialanpassade utbildningar och paketpriser för företag/organisationer. Läs mer nedan under "Erbjudande".

Delbetala din utbildning!

Cady erbjuder delbetalningsmöjligheter för dig som privatperson. Välj bland flera alternativ inklusive räntefria. Se utbildarens hemsida för mer information.

Erbjudande

För företag och organisationer

Mot förfrågan kan Cady skräddarsy ett utbildningsupplägg utifrån din verksamhets krav och behov. De kan erbjuda bl.a. en specialanpassad kursplan, utbildningspaket för större grupper, deldistans, fördjupningskurser och mycket mer.

Begär en offert!

Kontakta Cady idag och berätta om vilka önskemål du har så återkommer de med förslag på upplägg och pris.

Kursledare

Få stöd av Cadys kunniga pedagoger

När du är elev hos Cady får du stöd av deras duktiga pedagoger under hela din utbildning. De hjälper dig med bl.a. bedömning av dina uppgifter och svarar på pedagogiska frågor. Du kan även få elevcoachning om du vill ha hjälp med att t.ex. lägga upp din studieplan eller få motivation och inspiration.

Kursledaren

Cadys kursledare för denna utbildning är utbildad yrkeslärare som har en lång och gedigen erfarenhet inom vård och omsorg, psykiatrisk vård samt pedagogik. Hon har även arbetat länge med människor som har olika typer av fysiska och psykiska funktionsvariationer. I sitt arbetsliv har hon haft mycket kontakt med människor i olika åldrar och sammanhang som har gett henne en större förståelse för hur man funkar i olika situationer och motgångar. Hon delar gärna med sig av sina erfarenheter och ser fram emot att ge sina elever den stöttning de behöver för att få en djupare förståelse och inlärning. 

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Behandlingspedagog, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Cady Training Academy

Cady Training Academy

Är du en arbetsgivare som har anställda i behov av kompetensutveckling? Eller vill du som privatperson utbilda dig till ditt drömyrke? Välj att läsa på distans hos oss! Vi erbjuder flexibla utbildningar och kurser inom flera olika yrken - många...


Läs mer om Cady Training Academy och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Cady Training Academy

Fotögatan 6B
414 74 Göteborg Götalands län

 Visa telefonnummer

Recensioner
Bli den första att recensera Behandlingspedagog!
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Behandlingspedagog från Cady Training Academy, fyll i dina uppgifter:

Reportage
Sofie utbildade sig till behandl...
Cady Training Academy

Sofie Persson ville utbilda sig till behandlingspedagog eftersom hon vill hjälpa människor som är i en situation med missbruk. Här berättar hon varför Cadys utbildning till behandlingspedagog passade henne perfekt och hur det bidrog till bättre lön.

Läs mer