Visa utbildning.se som: Mobil

Ställningsbyggnad

Branschutbildarna
Kort om utbildningen
Egen takt
2 100 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: Löpande. Individuellt anpassad - Distans
Onlineutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

Ställningsbyggnad

Allmän ställningsutbildning motsvarar kraven för ställningar med arbetshöjden upp till 9 meter. Efter utbildningen har studerande färdigheter i att uppföra, riva och förändra byggställning på 2 – 9 meters höjd enligt gällande föreskrifter.

Undvik olyckor

Fallolyckor är den vanligaste dödsorsaken inom byggbranschen. Det är ett av skälen till att utbildade ställningsbyggare är nödvändigt. Arbetsmiljöverket har infört sanktionsavgifter till alla företag som bryter mot kravet på utbildning.

Ställningsbyggnad upp till 9 meter.

Kursen består av 5 stycken delprov med 10 frågor i varje delprov totalt 50 frågor. Samtliga frågor är så kallade "kryssfrågor" där du ska klicka på rätt svarsalternativ. Du måste ha alla rätt på första delprovet för att gå vidare  till nästa delprov osv. Du får göra om proven så många gånger du vill och hinner under 90 dagar. Du måste göra delproven i tur och ordning från 1-5. 

Efter varje delprov med godkänt resultat sparas det resultatet och du behöver inte repetera det fler gånger. Du kan alltså fortsätta till nästa delprov omgående eller vid ett senare tillfälle under de 90 dagar du har på dig. När du klarat alla prov med godkänt resultat kan du genast ladda hem ditt personliga kursintyg.

Studiematerial som ingår i webbtentamen ställning 2 - 9 meter

 • Användning av arbetsutrustning, föreskrifter
 • Byggnads. Och anläggningsarbete, föreskrifter AFS 1999:3
 • Nya typfall för rör och kopplingsställningar, pdf
 • Personlig fallskyddsutrustning, pdf
 • Självstudier 1. Ergonomi, pdf
 • Självstudier 2. Säkra ställningar, pdf
 • Självstudier 3. Byggnadsställningar, pdf
 • Självstudier 4. Plan för ställningar, pdf

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Alla som bygger, ändrar eller nedmonterar ställning upp till 9 meter, alla arbetsledare och andra som behöver känna till vilka säkerhetskrav och regler som gäller kring ställningsarbete.

Kursinnehåll

Innehåll tentamen

 • Lagar och förordningar
 • Krav på ställningsbyggaren/arbetsledaren
 • Ergonomi
 • Riskanalys
 • Säkerhetskultur
 • Skyddsutrustning och fallskydd
 • Olika ställningstyper och fabrikat
 • Material
 • Planering
 • Ställningsföreskrifter
 • Bottning

Upplägg

Allmänt om Ställningsbyggnad

Som en ställningsbyggare jobbar du med montering av olika sorters byggnadsställningar på olika typer av arbetsplatser. Valet av ställning som ska monteras skiljer sig beroende på plats och syfte med ställningen. Därför är det viktigt att du som ställningsbyggare har rätt utbildning och kompetens. Det gäller din och dina arbetskamraters säkerhet.

Som utbildad ställningsbyggare jobbar du vanligtvis ihop med många olika yrkesgrupper som t.ex. elektriker, målare, takläggare, svetsare etc. Enklare ställningar förutsätter inga avancerade kunskaper utan där räcker ofta en kortare kurs eller information. Ställningar som man måste ta extra hänsyn till som vikt, special utrustning, svåra vinklar, höga höjder  etc. kräver en mer omfattande utbildning.

Ställningsbyggnad upp till 9 meter.

Kursen består av 5 stycken delprov med 10 frågor i varje delprov totalt 50 frågor. Samtliga frågor är så kallade "kryssfrågor" där du ska klicka på rätt svarsalternativ. Du måste ha alla rätt på första delprovet för att gå vidare  till nästa delprov osv. Du får göra om proven så många gånger du vill och hinner under 90 dagar. Du måste göra delproven i tur och ordning från 1-5. Efter varje delprov med godkänt resultat sparas det resultatet och du behöver inte repetera det fler gånger. Du kan alltså fortsätta till nästa delprov omgående eller vid ett senare tillfälle under de 90 dagar du har på dig.

Omgående när du klarat det femte och sista provet skickas ditt kompetensbevis för "Ställning allmän 2-9 m" ut till dig via e-post. Svaren till frågorna hittar du i det självstudiematerial som är bifogat. Du får göra om proven obegränsat antal gånger under de 90 dagar du har till förfogande. Vi rekommenderar att läser igenom utbildningsmaterialet noga innan du börjar och under tiden du gör provet. Lycka till!

Erbjudande

RABATT VID MINST 5 DELTAGARE!

Om ni är minst 5 deltagare som bokar på samma faktura har vi ett rabattsystem:

    Antal per faktura Rabatt i procent

                5                 10%

              10                 20%

              30                 30%

              50                 40%

            100                 45%

            200                 50%

            500                 65%

Examen, diplom m.m.

Dokumentation – utbildningsbevis

Efter godkänt prov utfärdas ett utbildningsbevis till deltagaren.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Ställningsbyggnad, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Branschutbildarna

Branschutbildarna i Sverige AB

Branschutbildarna erbjuder praktiska utbildningar som ger dig rätt kompetens på ett så enkelt vis som möjligt. Vi tror inte på högläsning ur paragrafer utan ger dig verktygen för att hitta det du söker, när du behöver det.  Med över 12...


Läs mer om Branschutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Branschutbildarna

Förrådsvägen 2
90132 Umeå

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Ställningsbyggnad!

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 489 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Ställningsbyggnad från Branschutbildarna, fyll i dina uppgifter:

Liknande utbildningar