Kursbeskrivning
Kommunikation och språklig förståelse är en viktig del för tillhörighet i såväl arbetslivet som i andra delar av livet. Olika språk kan många gånger vara en tillgång men i vissa sammanhang en försvårande omständighet. Arbetsgivaren bestämmer, via sin arbetsledningsrätt, vilka olika kompetenskrav som ska gälla på en arbetsplats och generellt finns ingen möjlighet för arbetstagare att juridiskt ”överpröva” kompetenskraven såvida det inte kan anses strida mot god sed, lag eller förordning.
Kommande kursstarter
Kursinnehåll
Under detta webbinarium diskuterar Georg Frick från Frick HRconsulting huruvida en arbetsgivare får bestämma att en arbetstagare ska prata svenska på jobbet eller om ett sådant krav kan vara i strid med diskrimineringslagen. Du får vägledning kring hur arbetsgivare på ett rättssäkert sätt kan orientera sig i dessa frågor och kunna ställa krav men samtidigt följa diskrimineringslagen.
Ur innehållet:
- Diskriminering (direkt och indirekt)
- Trakasserier
- Diskrimineringsgrunderna (grupptillhörighet)
- Undantag från diskrimineringsförbuden
- Språkkrav via språkpolicy
- Syfte med språkpolicy
- Rättsfall
Målgrupp:
Chefer med personalansvar, HR-chefer, HR-konsulter, fackligt förtroendevalda
Intresseanmälan
Juridisk kompetensutveckling för jurister och beslutsfattare
Som yrkesverksam jurist eller beslutsfattare är det viktigt att hålla sig uppdaterad inom juridiken som ständigt förändras. På Lexnovas online-seminarier får du träffa landets ledande juridiska experter som ger sitt perspektiv på rättsutvecklingen och delar med sig av ovärderlig know-how....