Visa utbildning.se som: Mobil

Värdering och ersättning vid intrång av ledningar

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 500 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2019-11-19 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Ledningar är fundamentala för samhällsbyggandet, de är en självklar del av infrastrukturen både i stad och land. Ändamålen med ledningarna är många. Bland de vanligare hör el, vatten, avlopp, dagvatten, tele, data och fjärrvärme.

Ledningar kan anläggas av både stat/kommun, företag och enskilda personer. Oavsett vem som är ledningsinnehavare delas ledningarna in i allmänna ledningar och enskilda ledningar, vilket får betydelse för ersättningsfrågan. I princip grundar sig all ersättning vid markåtkomst på reglerna i expropriationslagens 4 kap, dvs marknadsvärdet. Däremot ser ersättningsregler och värderingsmetoder olika ut beroende på vilken markåtkomst som är aktuell. Det finns många olika metoder och normer inom området och dessutom skiljer man på skadeersättningsfall och vinstfördelningsfall. Ersättningsreglerna ger inte bara grunden för ersättningarna vid den tvångsvisa markåtkomsten utan sätter framförallt ramarna för de frivilliga situationerna. Kursen Värdering och ersättning vid intrång av ledningar innehåller teori och diskussion om praktiska fall. Ersättning vid intrång av ledningar är en vanlig trätofråga både i stad och landsbygd. Samtidigt är ersättningsfrågor ett område som i princip endast lantmätare utbildas inom. Som deltagare får du kunskap om: ● Vilka olika alternativ till markåtkomst som finns för ledningar. ● Hur de olika ersättningssituationerna hanteras och vilken ersättning ska betalas. ● Vilka val som fastighetsägare ställs inför och hur man bör agera? MÅLGRUPP Kursen vänder sig främst till dig som arbetar med värderingar och ersättningar inom fastighetsrätten. Innehållet är anpassat för både privat och offentlig sektor.

Föreläsare

  • Fredrik Warnquist
    Fredrik Warnquist, expert inom fastighetsrätt, är lantmätare och har en bakgrund som både statlig och kommunal förrättningslantmätare. Fredrik är numer verksam som lärare i fastighetsrättsliga frågor vid civilingenjörsutbildningen i lantmäteri vid LTH, Lunds universitet. Fredrik är en mycket uppskattad föreläsare vid BG Institute och håller i utbildningar som rör mark och exploatering, tomträtter och lantmäterifrågor.    
  • Leif Norell
    Leif Norell är fastighetsrättslig expert med särskild inriktning mot värderingsfrågor vid intrång i jord och skog. Leif är teknisk doktor med sin avhandling Ersättning för intrång påJordbruksfastigheter. Han är medförfattare till boken Markåtkomst och ersättning: för bebyggelse och infrastruktur. Leif har undervisat lantmätarstudenter såväl som yrkesverksamma lantmätare.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Värdering och ersättning vid intrång av ledningar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Kursdeltagare
(5)
5 av 5
Kursdeltagare
(2)
2 av 5
Kursdeltagare
(3)
3 av 5

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Värdering och ersättning vid intrång av ledningar
Kursrecensioner
(4,3)
Baseras på 16 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören