Visa utbildning.se som: Mobil

Vägen till hållbara vattentjänster – ny VA-lagstiftning

BG Institute
Kort om utbildningen
Halvdag
5 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2022-09-23 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
5 900 SEK
2022-09-23

Stockholm
5 900 SEK
2022-09-23

Kursbeskrivning

        

Välkommen till en halvdagsutbildning om de kommande lagändringarna inom va-området. Föreläsare är Stefan Rubenson, tidigare chef för Statens va-nämnd och Miljödepartementets rättsenhet.

Under 2018 lämnades en utredning till regeringen om hållbara vattentjänster. Efter ca fyra år kommer nu regeringens förslag till ny lagstiftning. Sedan lagrådsremissen i mars behandlades av Lagrådet kommer regeringen i början av april i år att lämna proposition till riksdagen med rubriken Vägen till hållbara vattentjänster. Förslagen bygger på ett annat tankemönster än tidigare va-lagstiftning när det gäller det allmännas ansvar för vattentjänster. Det kommunala bestämmandet i va-frågor försvagas samtidigt som allmänhetens inflytande ökar.  Regeringen föreslår också andra ändringar i va-lagstiftningen som kommunal planering, klimatfrågor och ett utökat ansvar för enskilda avlopp både hos tillsynsmyndigheterna och fastighetsägarna. Som kursdeltagare får du kunskaper om:
  • Vad innebär förslagen i praktiken?
  • Hur ska kommunen och huvudmannen manövrera i det nya landskapet?
  • Formerna för va-planering och planernas rättsliga ställning?
  • Vad innebär fastighetsägarnas kontroll av sina enskilda avlopp för tillsynsmyndigheterna och vad innebär det för den kommunala planeringen?
  • Hur ska man se på den rättspraxis som har byggt upp om verksamhetsområden enligt 6 § vattentjänstlagen i ljuset av de nya förslagen?
Målgrupp: Miljöhandläggare inom stat och kommunen, planerare inom byggsektorn, konsulter i markfrågor, advokater och andra jurister som arbetar med miljörätt och andra vattenfrågor. Nivå: Kursen redogör för ny lagstiftning inom va-juridikens område, så man bör ha kännedom om ämnesområdet. OBS! Kursen genomförs den 23 september mellan klockan 08:30-12:30.

Föreläsare

  • Stefan Rubenson
    Stefan Rubenson samarbetar till vardags med Advokatfirman Åberg & Co och har tidigare varit chef för Miljödepartementets rättsenhet. Han har även varit ansvarig för genomförandet av Miljöbalken och ordförande för Statens VA-nämnd. [video width="1280" height="720" mp4="http://www.bginstitute.se/wp-content/uploads/2013/12/Stefan-Rubenson-profil.mp4"][/video]

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Vägen till hållbara vattentjänster – ny VA-lagstiftning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Vägen till hållbara vattentjänster – ny VA-lagstiftning!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Vägen till hållbara vattentjänster – ny VA-lagstiftning från BG Institute, fyll i dina uppgifter: