Visa utbildning.se som: Mobil

Vi gör just nu en uppföljande undersökning gällande hur COVID-19 har påverkat och fortsätter att påverka hur och om du väljer att gå en utbildning. Vi är så tacksamma om du vill svara på våra frågor. Gå till undersökningen.

VA-juridik 2020

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-10-15 - Göteborg
Öppen utbildning
   
Göteborg, Stockholm

Kursbeskrivning

        

Under vår årligt återkommande nyhetsdag inom VA-juridiken lägger vi fullt fokus på de hetaste och mest intressanta utredningarna, förändringarna, rättsfallen och nyheterna som har skett under året. Samtidigt riktar vi blicken framåt och går igenom de utmaningar vi står inför.

Livesändning - kurstillfället den 1 oktober kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Läs mer här! Genom vattentjänstlagen har kommunerna ett mycket stort ansvar för att hanteringen av vatten och avlopp ska fungera, kanske är kraven i dag för höga. Regeringen har tillsatt en utredning som under våren ska lämna förslag till hur kommunerna kan kräva större medverkan av fastighetsägarna så kallad va-samverkan för att hålla va-taxorna i schack och minska kommunernas kostnader. Juridiken kring vatten och avlopp, va-juridiken har alltid varit komplicerad. Numera har tvistelösningen flyttat från Statens Va-nämnd till Mark- och miljödomstolarna. Domstolsjuridiken har därigenom fått ökat fokus. Inte minst klimatfrågan med ökade regnmängder och frågan om ansvar för dagvattenhanteringen har satt ökad press på kommunerna och flera ändringar i PBL har tagit sikte på dagvatten och översvämningsrisker. Länsstyrelserna vänder sig till mark- och miljödomstolen med krav på kommunernas dagvattenhantering. Samtidigt anser sig kommunerna pressade av medborgarnas krav på kommunalt vatten och avlopp också i sommarstugan, något som ofta får stöd av länsstyrelsen. Observera att alla nyhetsdagar på BG Institute utgår från aktuella rättsfall, lagändringar och trender. Agendan för nyhetsdagarna kommer därför inte att fastställas slutgiltigt förrän efter sommaren. Under nyhetsdagen 2019 behandlades bland annat följande:
 • Hur långt går det kommunala ansvaret -när måste en kommun ta på sig ansvaret för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten?
 • Länsstyrelsernas roll, kommunens stränga övervakare eller hjälpreda?
 • Vad är den framtida politiska inriktningen på va-juridiken?
 • Hur ska dagvattenfrågan lösas – var går gränsen mellan kommunen och fastighetsägaren?
 • Va-taxan, vad betyder den, kan avgifterna justeras eller bortfalla?
 • Särtaxa, när kan en kommun bestämma att ett visst område ska ha högre avgifter än andra?
 • Vad gäller vid överförbrukning, kan man slippa betala?
 • Vattenavstängning, när är det möjligt och vad krävs?
 • Vem bestämmer förbindelsepunkt?
 • Skadestånd, vad är förutsättningarna?
Kursledare är Stefan Rubenson. Han har varit chef för Miljödepartementets rättsenhet och ledde arbetet med miljöbalken. Därefter var han under nio år ordförande i Statens Va-nämnd. Numera är han fristående konsult i juridiska frågor som rör miljö, vatten och avlopp. Målgrupp Denna kurs passar dig som är ansvarig inom VA-området, som handlägger eller berörs av VA-frågor vid kommuner och länsstyrelser samt dig som är konsult eller jurist och berörs av detta område.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

 • Stefan Rubenson
  Stefan Rubenson samarbetar till vardags med Advokatfirman Åberg & Co och har tidigare varit chef för Miljödepartementets rättsenhet. Han har även varit ansvarig för genomförandet av Miljöbalken och ordförande för Statens VA-nämnd. Stefan är aktuell med kursen Verksamhetsområden , VA-juridik 2019  och Plan- och bygglagen möter Miljöbalken vid BG Institute.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om VA-juridik 2020, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VA-juridik 2020 från BG Institute, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera VA-juridik 2020!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar