Visa utbildning.se som: Mobil

Plan- och bygglagen möter miljöbalken

BG Institute
Kort om utbildningen
4 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2022-01-15 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

        

Välkommen till en e-kurs som ingående behandlar samspelet mellan plan- och bygglagen och miljöbalken. Stefan Rubenson och Carl-Gustaf Hagander går igenom hur plan- och bygglagens tillämpning begränsas av miljöbalkens regler och hur miljöbalken påverkas av plan- och bygglagen.

Plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken integreras successivt med varandra. Båda lagstiftningarna kan bli aktuella att tillämpa samtidigt. De har emellertid delvis olika syften, något som visar sig till exempel i fråga om bostadsbyggande. Politikerna vill bygga fler bostäder men miljöbalkens regler om naturvård sätter käppar i hjulet. Föreläsare Stefan Rubensson har varit ansvarig för genomförandet av Miljöbalken och chef för Miljödepartementets rättsenhet. I kursen föreläser Stefan tillsammans med Carl-Gustaf Hagander, tidigare tekniskt råd vid mark- och miljööverdomstolen och som gett ut boken PBL 2010 En handbok om nya PBL och samhällsbyggande. Som kursdeltagare får du genom e-kursen ett unikt och ingående perspektiv i hur plan- och bygglagens tillämpning begränsas av miljöbalkens regler, samt hur miljöbalken påverkas av plan- och bygglagen. Kursen omfattar i sammanhanget aktuella regler och rättsfall som rör:
 • Buller
 • Lokalisering
 • Riksintressen
 • Grönområden
 • Miljökvalitetsnormer
 • Miljökonsekvensbeskrivningar
 • Artskydd
 • Strandskydd
Målgrupp: Primärt advokater, jurister, planarkitekter och miljöplanerare som kommer i kontakt med PBL och/eller miljöbalken. Men även samhällsplanerare av alla slag, inklusive arkitekter, planerare och byggprojekterare har nytta av denna kurs. Omfattning: Kursen är ca 2,5 h lång inkl kunskapsfrågor. E-kursen är inspelad våren 2020.

Föreläsare

 • Stefan Rubenson
  Stefan Rubenson samarbetar till vardags med Advokatfirman Åberg & Co och har tidigare varit chef för Miljödepartementets rättsenhet. Han har även varit ansvarig för genomförandet av Miljöbalken och ordförande för Statens VA-nämnd. [video width="1280" height="720" mp4="http://www.bginstitute.se/wp-content/uploads/2013/12/Stefan-Rubenson-profil.mp4"][/video]
 • Carl-Gustaf Hagander
  Carl-Gustaf Hagander är tidigare tekniskt råd vid mark- och miljööverdomstolen och har tidigare varit länsarkitekt i Södermanlands och Stockholms län. Carl-Gustaf har gett ut boken PBL 2010 En handbok om nya PBL och samhällsbyggande, den senaste upplagan nu vid 2016.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Plan- och bygglagen möter miljöbalken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Plan- och bygglagen möter miljöbalken!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Plan- och bygglagen möter miljöbalken från BG Institute, fyll i dina uppgifter: