Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Olagliga värdeöverföringar och låneförbud i aktiebolag

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
9 980 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-12-07 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Bestämmelserna i ABL om värdeöverföringar aktualiseras i praktiken oftast i samband med olika typer av affärstransaktioner. Detsamma gäller låneförbuden. Regelverket upplevs av många som snårigt och en hel del oklarheter föreligger beträffande reglernas räckvidd och tillämpning. Samtidigt är sanktionerna vid brott mot bestämmelserna mycket kännbara.

Livesändning - kurstillfället den 7 december kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Läs mer här! Kursen inleds med en genomgång av bestämmelserna i 17 och 18 kap. ABL om värdeöverföringar. Fokus ligger på de frågor som bereder särskilda svårigheter såsom förtäckta värdeöverföringar, inkl. frågan om eventuellt subjektivt rekvisit, försvarlighetsprövningen i 17 kap. 3 § andra stycket ABL, bestämmelsernas dispositivitet, förhållandet till aktieägarskyddsreglerna, förskottsutdelning och efterutdelning, återbäringsplikten och bristtäckningsansvaret. Utöver detta behandlas såväl det allmänna som det särskilda låneförbudet i 21 kap. ABL ingående, inklusive dess undantag samt dispensmöjligheten och sanktioner. Kursen avslutas praktiskt med en genomgång av ett par fall som behandlar värdeöverföringar respektive låneförbuden. Under kursen får du således kunskap om:
  • Vilka transaktioner som kan utgöra värdeöverföringar (försäljning av egendom, koncernbidrag, upptagande av lån, eftergift av skulder och utbetalning av höga arvoden etc.), inkl. frågan om eventuellt subjektivt rekvisit • Hur frågan om värdeöverföringens olaglighet ska prövas
  • Vilka personer som träffas av återbärings- och bristtäckningsansvaret och vad som gäller ifråga om ond tro
  • Vad som utgör förbjudna lån och säkerheter
  • Vem som kan drabbas av sanktioner vid brott mot låneförbuden
  • Tillämpningen av dispensreglerna i 21 kap. ABL
  • Senaste praxis på området
Kursen har ett praktiskt anslag och flera av frågeställningarna illustreras genom typfall och praktiska exempel. Målgrupp: Advokater och bolagsjurister samt revisorer och styrelseledamöter

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

  • Jessica Östberg
    Jur. dr. Jessica Östberg disputerade under våren 2016 på doktorsavhandlingen Styrelseledamöters lojalitetsplikt: särskilt om förbudet att utnyttja affärsmöjligheter. Hon är verksam som tillförordnad lektor vid Stockholms universitet, där hon undervisar i associationsrätt och bolagsrätt. Vidare är hon biträdande avdelningsledare för avdelningen för bolags- och värdepappersrätt vid Stockholm Centre for Commercial Law. Jessica har tidigare arbetat som advokat i tio års tid med fokus på bolagsrätt och har även praktisk erfarenhet av styrelsearbete.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Olagliga värdeöverföringar och låneförbud i aktiebolag, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Olagliga värdeöverföringar och låneförbud i aktiebolag!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar