Visa utbildning.se som: Mobil

Offentlighets- och sekretessreglering

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2019-11-29 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Välkommen till en praktiskt inriktad utbildningsdag som helt ägnas åt frågor om offentlighet och sekretess. Juris dr Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt, presenterar de huvudsaklig bestämmelserna och nyheterna på området.

Kursen behandlar två huvudsakliga områden. Det första av dessa är den svenska offentlighetsprincipen med tonvikt på den grundlagsenliga rätten att ta del av allmänna handlingar. Här redogörs ingående för de kriterier som avgör om en handling är allmän eller inte. Vidare behandlas hur allmänna handlingar ska registreras och frågor om utlämnande av allmänna handlingar. I denna del tas även upp nyare sätt att lagra och förmedla information som eget utrymme (elektroniskt förvar), molntjänster, e-post, sociala medier och sms samt gränsdragningen mellan allmänna handlingar och sådana handlingar som är de anställdas privata, till exempel i så kallade hemkataloger. Under kursens andra del behandlas reglerna om sekretess utförligt, med tonvikt på offentlighets- och sekretesslagens uppbyggnad för att ge deltagarna en metod för att kunna hantera frågor om utlämnande av sekretessreglerade uppgifter lagen i praktiken. Reglerna om när uppgifter trots sekretess kan lämnas till myndigheter och till enskilda gås igenom. För båda delar av kursen gäller att rättsreglerna exemplifieras med belysande rättsfall och JO beslut. Deltagarna ges också tillfälle att utbyta egna erfarenheter och problem. Målgrupp: Advokater och jurister, registratorer och andra som behöver fördjupad kännedom om detta centrala rättsområde.

Föreläsare

  • Lars Bejstam
    Juris dr Lars Bejstam driver egen verksamhet - Bejstam Juridik - och är specialiserad inom förvaltningsrätt. Han har också arbetat som lärare vid universiteten i Uppsala och Umeå, medverkat som expert i lagstiftningsarbete och skrivit flera remissvar över olika lagförslag. Dessutom är han sedan ca. 15 år redaktör och ansvarig utgivare för Förvaltningsrättslig tidskrift. Lars är en van och flitigt anlitad föreläsare som föreläst i flera olika sammanhang. Hos BG Institute håller Lars i den förvaltningsrättsliga nyhetsdagen.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Offentlighets- och sekretessreglering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Offentlighets- och sekretessreglering!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören