Visa utbildning.se som: Mobil

Miljöbalkens efterbehandlingsansvar

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 500 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-05-28 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Kursen Miljöbalkens efterbehandlingsansvar innehåller en genomgång av rättsområdet med det ansvar och de begränsningar i ansvaret som gäller i dag. Kursen är uppdaterad med den senare utvecklingen inom såväl lagstiftningen som tillkommande nya rättsfall.

Frågan om ansvaret för föroreningar och förorenade fastigheter och var eller hos vem efterbehandlingsansvaret hamnar har under många år varit stående frågor inom miljörättens område. Länsstyrelserna har kommit fram till att det finns ca 80 000 förorenade områden i Sverige som är i behov av sanering. Kostnaderna för sanering blir ofta omfattande och ansvarsfördelningen mellan verksamhetsutövare och fastighetsägare är en del av problemet.

Det rör sig då även ofta om historiska försyndelser, där kanske ingen går att ställas till svars. Någon måste dock hantera problemet, särskilt om det är attraktiv mark som kan användas till annat. Praxis inom området utvecklas ständigt och nya rättsfall tillkommer hela tiden, varför det är svårt att ha ett kontinuerligt grepp om rättsområdet.

Som deltagare får du kunskap om:
 • Rättslig reglering
 • Hur aktualiseras ansvarsfrågan?
 • Ansvarets begränsning
 • Verksamhetsutövarens ansvar
 • Fastighetsägarens ansvar
 • Exploatörens ansvar
 • Konkurs
 • Fördelning av ansvar; regress och andra återkrav
 • Senare års praxis
Målgrupp Kursen vänder sig till dig som arbetar med miljörätt och vill hålla sig i framkant med efterbehandlingsansvaret.  

Föreläsare

 • Björn Hellman
  Björn Hellman är expert inom miljörätt och fastighetsrätt. Björn är advokat och anställd vid Advokatfirman Åberg & Co sedan 2012. Björn biträder främst stora och små industri- och byggföretag, kommunala, landstingskommunala och statliga företag samt staten och kommuner. Inom miljörätten arbetar Björn Hellman i första hand med tillståndsprövningar av industrianläggningar och infrastruktur samt vattenverksamhet. Han arbetar även med avfallsrättsliga frågor, miljöskadestånd, tillsynsfrågor, miljöbrott samt med miljörättsliga frågor i samband med företags- och fastighetstransaktioner. Inom fastighetsrätten arbetar Björn Hellman främst med hyra, nyttjanderätter, exploatering, detaljplanefrågor och bygglov samt entreprenad.  
 • Tomas Underskog
  Tomas Underskog, advokat vid Advokatfirman Åberg & Co och specialiserad på bland annat  miljö- och fastighetsrätt. Han är även medförfattare till bl.a. boken Hyreslagarna, som utgör en kommentar till 12 kap. jordabalken och nu finns i en elfte upplaga. Tomas Underskog föreläser hos BG Institute i kurserna Miljöbalkens efterbehandlingsansvar, Miljörättslig nyhetsdag 2018 och Exploatering och köp av mark.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Miljöbalkens efterbehandlingsansvar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Miljöbalkens efterbehandlingsansvar!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören