Visa utbildning.se som: Mobil

Kritiska frågor inom samborätten

BG Institute
Kort om utbildningen
5 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2022-01-15 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

        

Kursen behandlar samboförhållandes uppkomst och upphörande, sambors ekonomiska mellanhavanden under förhållandets gång och när det upphört. De styrs av såväl familjerätten som förmögenhetsrätten.

Kursen tar främst sikte på bodelning och vad som har samband därmed, såväl formellt som materiellt. Det gäller att avgränsa relevanta tillgångar och skulder samt klarlägga de regler som styr begäran om bodelning, föravtal och avtal om bodelning. I sambolagen anges flera bestämmelser som överensstämmer med reglerna för makar i äktenskapsbalken. Viktiga undantag finns dock. Dessa anges under kursen. Sambandet mellan de familjerättsliga avtal, som regleras i sambolagen, och förmögenhetsrättens avtal beskrivs. Det kan här vara fråga om föravtal, överlåtelser vid bodelning och gåva. Som deltagare får du t.ex. kunskap om:
  • Rekvisiten för uppkomst av ett samboförhållande i förhållande till dess upphörande
  • Avtalsfrihetens begränsningar för ”samboavtal”
  • Tolkning av ”samboavtal”
  • Effekt av sambos återkallelse av begäran av bodelning efter den legala fristen
  • Vad krävs för att en begäran ska anses avse bodelning? Formkrav? Olika tidsfrister? Begäran kontra ansökan om förordnande av bodelningsförrättare?
Syfte med utbildningen: Syftet med kursen är att ge deltagarna en inblick i problematiska frågor och deras lösning inom den samborättsliga regleringen till nytta för den praktiska verksamheten. Målgrupp: Domare, advokater och biträdande jurister, som arbetar med ekonomisk familjerätt, jurister inom samma område vid juridiska byråer och banker Nivå: Jur.kand. eller motsvarande examen samt gärna ett par års arbetserfarenhet. Övrigt: Seminarieledarens gedigna bakgrund borgar för en nyttig och lustbetonad genomgång av viktiga samborättsliga spörsmål. E-kursen spelades in i augusti 2021 och är 3 timmar lång inklusive ett avslutande kunskapstest.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

  • Örjan Teleman
    Örjan Teleman har mångårig erfarenhet av den ekonomiska familjerätten, han är författare till böcker om bodelning, äktenskapsförord samt medförfattare till kommentaren till äktenskapsbalken och till Svensk familjerättspraxis förutom ett antal artiklar inom familjerätten i vid bemärkelse; han har vidare föreläst i olika sammanhang och deltagit i lagstiftningsarbete

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Kritiska frågor inom samborätten, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kritiska frågor inom samborätten!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kritiska frågor inom samborätten från BG Institute, fyll i dina uppgifter: