Visa utbildning.se som: Mobil

Kartor GIS och juridik – en fördjupning

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 500 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-01-23 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Efter vår framgångsrika kurs Kartor, GIS och juridik ger vi nu kursen där du som deltagare får möjlighet att titta ännu närmare på juridiken kring kartor och geografiska informationssystem.

Vad gäller vid inhämtning och spridning av data? Vilken betydelse har den nya dataskyddsförordningen? Hur får man använda drönare vid mätning? Den här kursen passar alla som kommer i kontakt med geodata eller kartframställning i någon form, oavsett om man gått den föregående kursen eller inte. Vi börjar dagen med lite repetition där vi framförallt fokuserar på några nyheter som kommit efter det att vi satte ihop kursen Kartor, GIS och juridik första gången. Vi kikar närmare på ytterligare ett rättsfall som berör den digitala registerkartan. Resultatet från regeringens uppdrag till Lantmäteriet om rättsvekande koordinater redovisas. En genomgång görs av valda delar av det direktiv som behandlar hur och på vilket sätt svensk lag ska införa den nya dataskyddsförordningen som ersätter PUL. Införandet av den nya EU-gemensamma dataskyddsförordningen skedde under våren 2018. Vi tittar även på de riktlinjer med undantag från spridningstillstånd som Lantmäteriet gett ut med anledning av den relativt nya lagen om skydd för geografisk information. Resten av förmiddagen ägnar vi oss åt fördjupning kring de lagar och riktlinjer som finns för att flyga och mäta med drönare. Under eftermiddagen blir det först repetition men framförallt fördjupning om Nybyggnadskartor. Avslutningsvis fördjupar vi oss i utstakning och lägeskontroll. Kursprogrammet innehåller detaljer kring vad fördjupningarna handlar om. Som deltagare får du kunskap om: 
 • Riktlinjer med undantag från spridningstillstånd av geografisk information
 • Rättsfall som berör den digitala registerkartan
 • GDPR/nya dataskyddsförordningen och dess konsekvenser när den ersätter PUL
 • Möjligheterna till rättsverkande koordinater
 • Lagar och riktlinjer för att flyga och mäta med drönare
 • Nybyggnadskartor – repetition och fördjupning
 • Lagar och riktlinjer som berör utstakning och lägeskontroll
Målgrupp: Kursen passar alla som direkt eller indirekt kommer i kontakt med geodata och kartframställning. Kursen inriktar sig också till de som i sitt arbete tar del av kartor med rättsverkan som exempelvis förrättningskartor, detaljplaner och nybyggnadskartor. Det här är en fördjupningskurs inom ämnet och den riktar sig till alla verksamma inom branschen.

Föreläsare

 • Johan Benjaminsson
  Johan Benjaminsson är enhetschef vid lantmäteriavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad. Johan är civilingenjör i lantmäteri och har en bakgrund som både förrättningslantmätare och lärare i fastighetsrätt/fastighetsteknik vid lantmäteriutbildningen på LTH, Lunds tekniska högskola. Johan anlitas även som föreläsare i fastighetsrätt vid LTH och Högskolan Väst. Med stort erfarenhet av lantmäteri i både teori och praktik håller Johan i kursen "Kartor, GIS och juridik" tillsammans med Svante Nilsson.
 • Svante Nilsson
  Svante Nilsson är chef för lantmäterimyndigheten i Varbergs kommun och civilingenjör i lantmäteri. Han har en bakgrund som både förrättningslantmätare och lärare i fastighetsrätt/fastighetsteknik vid lantmäteriutbildningen på LTH. Svante är en flitigt anlitad talare i olika fastighetsrättsliga sammanhang, bland annat på Samhällsbyggnadsdagarna och LTHs fastighetsrättsliga höstseminarier. Han anlitas även kontinuerligt som gästföreläsare vid lantmäteriutbildningen i Lund. Med stor erfarenhet av lantmäteri i både teori och praktik håller kursen "Kartor, GIS och juridik" tillsammans med Johan Benjaminsson.  

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Kartor GIS och juridik – en fördjupning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Kursdeltagare
(5)
5 av 5
Kursdeltagare
(5)
5 av 5
Kursdeltagare
(5)
5 av 5

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,5)
Baseras på 120 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören