Visa utbildning.se som: Mobil

Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2021-08-26 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
8 900 SEK
2021-08-26

Stockholm
8 900 SEK
2021-08-26

Kursbeskrivning

        

Kursen kommer att gå igenom ett arvskifte i dess delar från arvsplanering och upprättande av testamenten till bouppteckning, kvarlåtenskapsförvaltning och arvskifte. Inriktningen är på de särskilda frågor som uppstår när det finns en anknytning till ett eller flera andra länder.

Livesändning - kurstillfället den 26 augusti kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand. Läs mer här! Vi kommer under kursen att gå igenom vilka frågor man måste tänka på när man upprättar ett testamente (eller annan rättshandling för dödsfalls skull) och det finns krav på att det ska gälla i flera länder samt vilka möjligheter som den internationella anknytningen kan skapa. Kan man komma undan regler om laglott genom att välja ett annat lands lag? Vi kommer också att behandla frågor om hur bouppteckning och kvarlåtenskapsförvaltning ska ske i fall med internationell anknytning. I vilken utsträckning är vi behjälpta av det europeiska arvsintyg som skapats genom EU:s arvsförordning? Hur gör man en bouppteckning om utländsk lag är tillämplig på arvet och kommer Skatteverket att registrera den? Hur hanterar man den omständigheten att det finns tillgångar i flera länder? Vilken betydelse har det om det är EU-länder eller inte? Vad gäller i Storbritannien efter Brexit? När det slutligen kommer till att skifta arvet är naturligtvis frågan enligt vilket lands lag detta ska ske och vilken betydelse lagvalet har. Ser arvsrätten mycket annorlunda ut i andra länder? (Spoiler alert: ja, särskilt vad gäller efterlevande makes rätt och laglottsskyddet.) Om det uppstår tvist, vid vilket lands domstolar ska den slitas? I vilken utsträckning gäller utländska avgöranden i Sverige? Kan man ”forumshoppa”? Som deltagare får du kunskap om:
  • Arvsplanering i internationella situationer.
  • All rättspraxis från EU-domstolen avseende EU:s arvsförordning.
  • Hur ska jag agera som boutredningsman om det finns tillgångar i flera länder?
Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som är advokat, jurist, domstolsjurist samt till dig som i övrigt kommer i kontakt med familje- och arvsrätt i ditt dagliga arbete. Nivå: Grundläggande kunskaper i svensk arvsrätt underlättar förståelsen. Syfte med utbildningen: En överblick och introduktion till det regelverk som gäller för arv och testamente i internationella situationer och en uppdatering avseende senare rättspraxis. Efter genomgången kurs ska du kunna upprätta ett testamente som du vet gäller inte bara i Sverige.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

  • Michael Hellner
    Michael Hellner är professor i internationell privat- och processrätt vid Stockholms universitet. Michael Hellner har arbetat på Justitiedepartementet i tio år antingen som anställd eller som konsult och har deltagit som svensk förhandlare vid förhandlingarna om förordningar på den internationella privat- och processrättens område. Han har deltog som expert eller varit utredare i flera utredningar, och var expert i Bryssel I-utredningen. Han kommenterar löpande Bryssel I-förordningen och har gett ut boken ”Bryssel I-förordningen och Luganokonventionen”.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Internationell arvsrätt – särskilt EU:s arvsförordning från BG Institute, fyll i dina uppgifter: