Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Gränsöverskridande vårdnadstvister

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
9 490 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-11-17 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Allt fler medborgare gifter sig och skaffar barn över nationsgränserna. Bryssel II-förordningen, hörnstenen i det rättsliga samarbetet på familjerättens område i EU, gäller i alla EU-länder förutom Danmark. Nu är en ny reviderad Bryssel II-förordning på ingång.

Livesändning - kurstillfället den 17 november kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Läs mer här! En internationell vårdnadstvist skiljer sig från en ”vanlig” nationell vårdnadstvist på så sätt att frågorna om var en talan om vårdnad om barnet kan väckas och om det går att verkställa en sådan talan för det fall barnet inte skulle befinna sig i domstolslandet tillkommer. Till det kommer att det finns ett särskilt internationellt regelverk som syftar till att motverka olovliga bortföranden av barn i form av 1980 års Haagkonvention och Bryssel II-förordningen. Vi kommer under kursen att gå igenom det internationella regelverket i form av främst 1996 års Haagkonvention, 1980 års Haagkonvention och Bryssel II-förordningen. Den senare är föremål för revision och förändringarna förväntas vara spikade och kända vid tidpunkten för kursens genomförande. Kursen är upplagd så att föreläsaren först ger en introduktion varefter kursdeltagarna först i grupp och därefter tillsammans med föreläsaren går igenom praktiska övningsexempel. Som deltagare får du kunskap om:
  • En introduktion till det internationellt privaträttsliga regelverket och dess förhållande till bestämmelserna i föräldrabalken
  • En genomgång av de kommande ändringarna av EU:s Bryssel II-förordning
  • Var kan en talan om vårdnad om barn väckas?
  • Att ta sig själv rätt - lönar det sig eller finns det effektiva mekanismer för att återföra ett barn som olovligen bortförts till ett annat land? En genomgång av regelverket och senaste praxis från HD och EU-domstolen.
  • Vilka möjligheter finns det att vägra ett återförande av ett olovligen bortfört barn och vad händer sen? Vem får sista ordet?
Målgrupp: Advokater, familjerättsjurister, domare OBS! Tiderna är ungefärliga och de olika passen kan mycket väl komma att spilla över in i varandras tider. Det beror mycket på hur aktiva och frågvisa deltagarna är. Ju fler frågor och synpunkter desto bättre kurs! Denna kurs bygger på vår nya utbildningsform, blended learning. Som deltagare kommer du, innan själva fysiska kursdagen, få en extra timmes digital e-learning med avslutande kunskapsfrågor. Den digitala timmen har du även möjlighet att genomföra var du vill, när du vill och hur du vill. Syftet är att på ett mer pedagogiskt sätt förbereda dig inför det fysiska kurstillfället så att du kan få ut mer av kursen som sådan. Se trailer för kursen nedan:

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

  • Michael Hellner
    Michael Hellner är professor i internationell privat- och processrätt vid Stockholms universitet. Michael Hellner har arbetat på Justitiedepartementet i tio år antingen som anställd eller som konsult och har deltagit som svensk förhandlare vid förhandlingarna om förordningar på den internationella privat- och processrättens område. Han har deltog som expert eller varit utredare i flera utredningar, och var expert i Bryssel I-utredningen. Han kommenterar löpande Bryssel I-förordningen och har gett ut boken ”Bryssel I-förordningen och Luganokonventionen”.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Gränsöverskridande vårdnadstvister, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Gränsöverskridande vårdnadstvister!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar