Visa utbildning.se som: Mobil

Förvaltningsrättslig nyhetsdag 2020

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-11-24 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Välkommen till en praktiskt inriktad nyhetsdag med fokus på den nya förvaltningslagen. Juris dr Lars Bejstam presenterar nyheter inom ett område där lagstiftningen länge varit vag.

Nyhetsdagen riktar sig till dig som behöver hålla dig uppdaterad om utvecklingen inom förvaltningsrätten. Juris dr Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt, presenterar en sammanställning av det mest angelägna inom utvecklingen på området och den nya förvaltningslagen. Till exempel har tillämpningsområdet för flera av förfarandereglerna utvidgats, såsom bestämmelser om muntlig handläggning (14 §), om parters rätt att få del av uppgifter (16 och 17 §§) och om motivering av beslut (20 §). Nuvarande begränsningen till myndighetsutövning tas bort. I syfte att ytterligare stärka enskildas rättssäkerhet moderniseras reglerna. Bland annat har uppräkningar i olika författningar till bestämmelser kompletterats med hänvisningar till bestämmelser i nya lagen. Detta gäller till exempel bestämmelserna om legalitet, objektivitet och proportionalitet (nya 5 §) och om dokumentation av beslut (nya 31 §). Fokus under nyhetsdagen ligger på den allmänna förvaltningsrätten, det vill säga myndigheternas ärendehantering och beslutsfattande. Denna kompletteras med en genomgång av det som är aktuellt inom förvaltningsprocessen, det vill säga domstolarnas överprövning av myndighetsbeslut. Även frågor som uppkommit utan samband med förändrad lagstiftning tas upp och dagen ger gott om utrymme för frågor och diskussion. Observera att alla nyhetsdagar på BG Institute utgår från aktuella rättsfall, lagändringar och trender. Agendan för nyhetsdagarna kommer därför inte att fastställas slutgiltigt förrän efter sommaren. Under nyhetsdagen får du en uppdatering av:
  • Ny förvaltningsrättslig och förvaltningsprocessrättslig lagstiftning
  • Rättspraxis och JO-beslut inom förvaltningsrätt och förvaltningsprocessrätt
  • Den praktiska betydelsen av förändringar och nyheter inom dessa områden
Målgrupp Kursen riktar sig främst till advokater och jurister, till beslutsfattare och handläggare inom statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter samt till den som uppträder som ombud eller biträde hos förvaltningsmyndigheter eller förvaltningsdomstolar.

Föreläsare

  • Lars Bejstam
    Juris dr Lars Bejstam driver egen verksamhet - Bejstam Juridik - och är specialiserad inom förvaltningsrätt. Han har också arbetat som lärare vid universiteten i Uppsala och Umeå, medverkat som expert i lagstiftningsarbete och skrivit flera remissvar över olika lagförslag. Dessutom är han sedan ca. 15 år redaktör och ansvarig utgivare för Förvaltningsrättslig tidskrift. Lars är en van och flitigt anlitad föreläsare som föreläst i flera olika sammanhang. Hos BG Institute håller Lars i den förvaltningsrättsliga nyhetsdagen.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Förvaltningsrättslig nyhetsdag 2020, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förvaltningsrättslig nyhetsdag 2020!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören