Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Förvaltningsprocess i praktiken

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-11-24 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Processen i förvaltningsdomstolarna är numera som huvudregel en tvåpartsprocess där den myndighet som fattat det beslut som överklagats eller som hos förvaltningsdomstol ansökt om en åtgärd är den enskildes motpart. Betydelsen av förvaltningsprocessen har ökat på senare tid och såväl offentlig sektor som näringslivet berörs.

Livesändning - kurstillfället den 24 november kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Läs mer här! Under kursen behandlas inslag under en förvaltningsprocess som partsinsyn och kommunikation liksom frågor om vem som har ansvaret för att ärendena utreds tillräckligt och om bevisning. Ett viktigt inslag i kursen är frågor om överklagande av myndigheters beslut. Frågor som behandlas är vilka beslut som kan överklagas, vem som kan överklaga och när ett beslut kan anses ha gått någon emot. Andra viktiga frågor är vilka möjligheter överklagandeinstanserna har att ändra ett beslut, hur besluten fattas och hur de kan verkställas. Även om skriftligt förfarande är huvudregel i förvaltningsprocessen studeras även den muntliga handläggningen av mål i förvaltningsdomstolarna. Dagen avslutas med en genomgång av de viktigaste förvaltningsrättsliga nyheterna och av utvecklingen på området. Eftersom praxis har stor betydelse när det gäller förvaltningsprocessen kommer kursdagen att fokusera på belysande rättsfall från såväl våra svenska domstolar som EU-domstolen. Kursen syftar till att ge deltagarna praktiska verktyg för att nå framgång i processer i allmän förvaltningsdomstol. Som deltagare får du kunskap om:
 • Instansordningen
 • Hur talan väcks
 • Överklagbara beslut
 • Hur en begäran om prövningstillstånd bör utformas
 • Vem som är behörig att föra talan
 • Parterna i processen
 • Utredningsskyldigheten
 • Ramen för processen – vad saken gäller
 • Vilka processuella invändningar som kan göras vid en överprövning
 • Nya avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen
Målgrupp: Kursen riktar sig till advokater och biträdande jurister, bolagsjurister och jurister inom myndigheter som för processer i allmän förvaltningsdomstol. Deltagarna bör ha grundläggande kunskaper om de processuella regelverken.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

 • Lars Bejstam
  Juris dr Lars Bejstam driver egen verksamhet - Bejstam Juridik - och är specialiserad inom förvaltningsrätt. Han har också arbetat som lärare vid universiteten i Uppsala och Umeå, medverkat som expert i lagstiftningsarbete och skrivit flera remissvar över olika lagförslag. Dessutom är han sedan ca. 15 år redaktör och ansvarig utgivare för Förvaltningsrättslig tidskrift. Lars är en van och flitigt anlitad föreläsare som föreläst i flera olika sammanhang. Hos BG Institute håller Lars i den förvaltningsrättsliga nyhetsdagen.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Förvaltningsprocess i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förvaltningsprocess i praktiken!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar