Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

DNA-bevisning – från spårsäkring till tolkning

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
8 900 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2021-04-15 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

        

Välkommen på kurs om DNA-bevisning med två av landets ledande experter inom DNA-bevisning och kriminalteknik, Johanna Björkman, advokat och fd åklagare, och Sonny Björk, kriminaltekniker och fd kommissarie.

Livesändning - kurstillfället den 15 april kommer även att livesändas. Du behöver således inte vara på plats för att delta. Läs mer här! Den forensiska bevisningen är inte längre någon nyhet inom ramen för våra svenska brottmålsrättegångar. Trots att de flesta praktiker kanske har en grundläggande kunskap om vad exempelvis en DNA-profil är och dess generella värde som bevis, så upplevs det av de allra flesta brottmålsadvokater som svårt att argumentera om ett spårs värde (eller icke-värde) som bevis i det egna pågående målet och då särskilt med utgångspunkt från NFC:s sakkunnigutlåtanden. Så vad säger då egentligen ”Bayes teorem” som NFC använder som utgångspunkt för sitt ”logiska synsätt”? Vad är en huvudhypotes och hur förhåller den sig till en uppställd alternativ hypotes? Hur introduceras egentligen denna metodik i våra rättssalar och vad bör samtliga aktörer inom rättsprocessen vara uppmärksamma på? "Farligt när kriminaltekniker och NFC inte blir ifrågasatta" - Läs intervjun på Dagensjuridik.se med Sonny Björk!  Efter denna kursdag kommer deltagarna få med sig verktyg att inte bara förstå, utan även, på ett förnuftigt sätt applicera dessa kunskaper på sina egna mål utifrån ett praktiskt perspektiv.Kursen kommer att fokusera på en granskning av förundersökningar i brottmål med särskild inriktning på DNA-spår, NFC:s sakkunnigutlåtanden och resultatvärdering av DNA-spår samt hur ett sakkunnigförhör bör gå till. Vi kommer att gå igenom fallbeskrivningar där framförallt DNA fått en avgörande betydelse samt på ett gediget sätt arbeta oss igenom tidigare domar för att få fram domstolarnas nu aktuella syn på den tekniska bevisningen. Som deltagare får du kunskap om:
 • NFC:s sakkunnigutlåtanden
 • Resultatvärdering av DNA-spår
 • Hur ett sakkunnigförhör bör gå till
 • Fallbeskrivningar där DNA fått en avgörande betydelse
 • Rättsfall och domstolars syn på DNA
Målgrupp: Advokater och andra jurister som arbetar med straffrätt, domare, åklagare

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Föreläsare

 • Sonny Björk
  Sonny Björk har 38 års erfarenhet inom bland annat kriminaltekniken och har under sitt arbetsliv exempelvis drivit och koordinerat kriminaltekniska undersökningar kring Palme-mordet, Lasermannen och polismorden i Malexander, bland mycket annat. Idag är Sonny sedan år 2012 verksam som forensisk sakkunnig konsult, och framträder ofta som partsakkunnig för svarandesidan i grova brottmål. Under våren 2020 föreläser Sonny i kursen Kriminalteknik vid brottsundersökning hos BG Institute.
 • Johanna Björkman
  Johanna Björkman, tidigare kammaråklagare i Stockholm, är advokat med särskild expertis inom DNA-bevisning. Hon driver den egna byrån Advokatbyrån Johanna Björkman. Johanna har omfattande erfarenhet av brottmål och har erfarenhet av uppdrag som offentlig försvarare, privat försvarare, målsägandebiträde eller som särskild företrädare för barn. Därutöver åtar hon sig också uppdrag som offentligt biträde i förvaltningsrättsliga ärenden och asylärenden samt som ombud i migrationsärenden och i familjerättsmål. Hon syns dessutom regelbundet både i TV-rutan och på datorskärmen. Under 2019 medverkar Johanna som en av tre återkommande experter i SVTs "Veckans brott" och sitter även som juridisk expert i både TV4 och på Expressen TV.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om DNA-bevisning – från spårsäkring till tolkning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera DNA-bevisning – från spårsäkring till tolkning!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3368 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar