Visa utbildning.se som: Mobil

Kvalificerad fastighetsförvaltning – BFAB (STF)

”Det bästa var all ny kunskap och möjligheten att diskutera vardagsproblem och lösningar med varandra på middagarna på kvällarna.”

Karolin Skäre jobbar som teknisk förvaltare på Caverion Sverige AB i Karlstad – en arbetsplats som hon har varit på sedan 2006. Hon började sin bana som ventilationsmontör och servicetekniker men har genom åren halkat in på fastighetsförvaltning via olika uppdrag för Caverions kunder.

Karolin Skäre – tidigare kursdeltagare på Kvalificerad fastighetsförvaltning – Mina arbetsuppgifter varierar enormt från dag till dag, berättar Karolin. Vi hanterar driften av fastigheter åt våra kunder och det kan vara allt från avtalsarbeten som service av teknik till upphandlingar och skadehantering. Flera kunder har sina kontor på annan ort vilket innebär att vi är deras ”förlängda arm” i husen och vi får ofta svara upp på diverse frågor gällande hyresförhållanden med mera.

Karolin fortsätter:

– Det gäller att vara flexibel och villig att lösa de problem uppstår, stora som små. Det är ofta en svår balansgång att göra rätt prioriteringar mot olika hyresgäster. Det är alltid många bollar som flyger i luften samtidigt och det gäller att man hittar en metod eller ett arbetssätt där man inte missar någon av dem.

Karolin ville bli tryggare i sin nya roll som förvaltare, och valde därför att läsa kursen Kvalificerad fastighetsförvaltning hos BFAB (STF). Hon ville få en bredare och mer ingående kunskap om förvaltningen och ägandet av en fastighet.

– Jag är ganska ny i min roll som förvaltare och kände att jag behövde få mer ”kött på benen” för att bli säkrare. När jag läste igenom kursinformationen kändes det som om kursen skulle ge mig en bättre förståelse för förvaltning.

Flera föreläsare som var kunniga på sina områden

Utbildningen var uppdelad i fem block på tre dagar åt gången. Upplägget var att varje block hade en egen inriktning och involverade introduktion till fastighetsförvaltning, fastighetsekonomi, hyresrätt, juridikens grunder och avslutningsvis kommunikation, årsredovisning och skatter.

– Innan varje block skickades ett mail ut med de kommande tre dagarnas program samt namn på alla föreläsarna, berättar Karolin. I det första blocket fick vi i uppgift att sammanställa en egen DD (Due Diligence) där vi till varje kommande block skulle färdigställa vissa delar av den. Alla deltagarna fick även hålla i en erfarenhetsåterföring där man kunde berätta om ett lyckat projekt, ett problem man behöver hjälp med eller bra arbetsmetoder man använt sig av.

Använder dagligen sina nya kunskaper

När alla blocken var avklarade väntade tentan. På hemmaplan fick Karolin avsätta en dag där hon, under ledning av en tentavakt och det kursmaterialet hon blivit tilldelad på blocken, skulle svara på frågor som varje föreläsare tagit fram. Om några månader kommer hon att gå på en återträff med de andra deltagarna, och då kommer även de rättade proven och diplomen delas ut.

– Jag tycker att kursen hade mycket bra och relevant innehåll, säger Karolin. BFAB har även lyckats hitta massvis med kunniga och intressanta föreläsare som gjorde att kursen uppfyllde mina förväntningar. Flera delar av kursen var helt nya för mig och några bitar var ganska tunga, då är det extra viktigt att man har en föreläsare som får fram sitt budskap och håller alla intresserade.

Karolin fick med sig en hel del från kursen och idag använder hon dagligen sina nya kunskaper.

fastighetsförvaltning

– Det kommer dagligen frågor gällande tolkningar av kontrakt från hyresgäster. Till- och frångänglighetsanpassningar är en stor fråga i många av de husen vi förvaltar. Jag skulle nog säga att jag dagligen halkar in på något av blocken från kursen, vissa oftare än andra.

– Man kommer aldrig kunna lära sig alla delarna utan och innan, men fördelen med denna utbildning är att man vet vart man ska leta efter den informationen man behöver, då jag har fått en inblick i alla delarna.

Hjälper även kollegor med fastighetsfrågor

Kursen Kvalificerad fastighetsförvaltning har hjälpt Karolin att förstå sin nya roll, och hon ser positiva effekter redan nu. Hon tror även att hennes framtida karriär kan gynnas av kursen.

– Jag tror att kursen har en mycket positiv inverkan på min karriär, säger Karolin. Många förvaltare jag känner eller har pratat med har gått utbildningen och de verkar hålla den rätt högt. Jag gick kursen för att få fördjupad kunskap, men den har även medfört att jag hjälper kollegor med frågor som dyker upp gällande fastigheter, kontrakt och förvaltning.

Karolin berättar att kursens deltagare var en brokig skara människor – allt från förvaltare på kommunala bostadsbolag till tekniska förvaltare för olika typer av fastigheter och
blivande Vd:ar.

– Jag skulle rekommendera alla som vill få mer kunskap inom fastighetsförvaltning att gå denna kurs, säger Karolin. Alla har nytta av dessa kunskaper i sin vardag om de jobbar med fastigheter. Dessutom var det härliga kursledare och klasskamrater! Det bästa var all ny kunskap och möjligheten att diskutera vardagsproblem och lösningar med varandra på middagarna på kvällarna.Läs mer om BFAB (STF)

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med BFAB (STF) och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!