Visa utbildning.se som: Mobil

Diplomerad Tolvstegsbehandlare

Bergströms Kunskapsföretag AB
Kort om utbildningen
2 läsår
69 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-24 - Distans
Sista ansökan: Sök nu!
Distans
Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
69 900 SEK
2021-09-24

Distans
69 900 SEK
2021-09-24

Kursbeskrivning

Diplomerad tolvstegsbehandlare

tolvsteg

Vi utbildar Dig till tolvstegsbehandlare under två år. Så lång tid tycker vi att man ska "gå i lära" för att till alla delar kunna sitt yrke - tolvstegsbehandlare.

Lärarna är synnerligen erfarna med lång erfarenhet av handledning, behandling och fältarbete. De har goda insikter i yrket och delar frikostigt med sig. Utbildningen lämpar sig även för den som har erfarenhet av behandlingsarbete.

Sedan 1980-talet år har Bergströms och dess föregångare arbetat med utbildning i missbruksbehandling. Vi har bland annat tusental personer verksamma inom vård och behandling samt bedrivit information, behandling samt gett ut PM och skrifter.

Tolvstegsbehandlarutbildningen har således en gedigen bakgrund från de tidigare utbildningarna som gavs av Pedagogisk Konsult, Antropos Kunskapsföretag och stiftelsen Svenska Jellinekinstitutet. Till Bergströms har vi knytit några av de bästa lärarkrafter som står till förfogande i Sverige idag.

Vi har goda kontakter med den internationella och den nationella forskningen liksom med olika behandlingsverksamheter. Därför är de teorier och metoder vi lär ut baserade på de senaste rönen inom yrkesområdet. Tolvstegsfilosofin från 1930-talet håller fortfarande även om vi idag vet mer om de rent fysiska orsakerna så behövs de 12-stegen för många människors tillfrisknande.

Lärarkrafterna och kunskaperna har vi kombinerat med modern it-teknik med förhoppning att få en ännu mer effektiv pedagogisk förutsättning för ett effektivt lärande hos våra elever och en ökad kontinuitet i samtalen mellan elever och lärare.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Alla som önskar ägna sig åt tolvstegsbehandling och som besitter nödvändiga egenskaper, erfarenheter och skolunderbyggnad. Den som redan är verksam inom en behandlingsverksamhet har lättare att tillägna sig kunskaperna och omsätta dem i praktiken.
Elev som inte redan arbetar i branschen förutsätts praktisera under utbildningstiden för att kunna påvisa erhållna adekvata kunskaper och förmågor.

Antagningsintervju görs där bl a individuell lämplighet för yrket bedöms.

Kursuppläggning

Deltid. Huvudsakligen egenstudier via kursbrev på mail. Studietakten är anpassad till den som heltidsarbetar parallellt med studierna. Den som praktiserar kan kombinera studier och praktik till heltidsstudier. Totalt 20 kursbrev, 8 seminariedagar och 8 gruppdagar.

Fem kursbrev per halvår motsvarande två-fyra veckors studier per kursbrev. Kursbreven besvaras per mail. Läraren tar emot svaren och mailar nästa kursbrev i den takt varje elev studerar. Lärarna kan även kontaktas per telefon.

Utöver kursbreven är det två seminariedagar/halvår (fredag-lördag) och två separata gruppdagar (lördagar). Normalt kl 9-16. Alla dagar är obligatoriska. Upplägget är ett startseminarium, fredag+lördag, i början av varje årskurs och ett avslutningsseminarium, fredag-lördag i slutet av varje årskurs. Gruppdagarna ligger på en lördag per kvartal.

Bergströms uppmanar till kontakter även mellan eleverna. Det är ett stöd - och roligt - att ha goda studiekamrater!

Tider - Börja är du vill!

 • Därefter anmäler du dig till ett startseminarium.
 • Seminariedagarna är totalt tio under två år, fördelat på två startdagar + två avslutningsdagar i årskurs 1 och tre startdagar + tre avslutningsdagar i årskurs 2. Startdagarna för årskurs 2 ligger i februari alt september, avslutningsdagarna ligger i maj alt november.

Innehåll

 • Droglära, kartläggning av patientens behov, behandlingsplanering, genomförande av behandling, uppföljning av resultat.
 • AA:s tolvstegsprogram och bakgrund.
 • Orientering om kognitiv terapi.
 • Orientering om existentiell terapi.
 • Att starta och driva en behandlingsverksamhet.
 • Lagstiftning. Relationer till myndigheter. Förebyggande åtgärder. Olika interventions- och motivationstekniker.
 • Återfallsbehandling.
 • Etik.
 • Orientering om anhörigas behov och behandling.
 • Teoretiska kunskaper och praktiska övningar i hur man som behandlare arbetar med tolvstegsprogrammet vid behandling av klienter med substansrelaterade störningar.

Undervisningen omfattar även införande av tolvstegsbehandling i redan befintlig verksamhet. Under båda läsåren arbetar vi med fallbeskrivningar under erfarna handledare.

Investering

17475 kr per halvår. Det är 69 900 kr för hela utbildningen.

Litteratur tillkommer motsvarande totalt omkring 5 000 kr. Kurs-PM ingår i utbildningsavgiften.

Finansiering – två olika alternativ

Betalning görs antingen med delbetalningar under utbildningstiden eller längre tid varvid ränta tillkommer.

 • Delbetalningar utan ränta är t ex 34950 kr/år (2 inbet), 17475 kr/halvår (4 inbet), 8738 kr/ kvartal (8 inbet) eller 2913 kr/månad (24 inbet)
 • Delbetalningar som pågår efter utbildningens slut, varvid ränta tillkommer på den del av utbildningsavgiften som inte betalas inom två år efter det att studierna påbörjats, t ex
 • 1) 24 inbet á 2000 kr/m samt 12 inbet á 1944 kr/m, vilket totalt blir 71327 kr inkl ränta 1427 kr
 • 2) 24 inbet á 2000 kr/m samt 24 inbet á 1027 kr/m, vilket totalt blir 72645 kr inkl ränta 2748 kr

Andra uppdelningar kan göras.

 

Examen, diplom m.m.

Efter godkänd examination erhålls diplom som "Dipl Tolvstegsbehandlare, SJI".

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Diplomerad Tolvstegsbehandlare, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Thomas Dahlberg
(5)
När jag bestämt mig för att utbilda mig till 12-stegsterapeut ställde jag krav på utbildningsinstansen. Lång erfarenhet, hög kompetens, flexibilitet, tillgänglighet och ett brett utbildningsmaterial. Bergströms uppfyllde samtliga kriterier, med deras utbildning i bagaget känner jag mig självsäker och kompetent i min yrkesutövning.

Bergströms Kunskapsföretag AB


Bergströms Kunskapsföretag AB

Arbeta parallellt med studierna! Vill du bli A-terapeut (missbruk, beroende, ångest), Anhörigterapeut eller Tolvstegsbehandlare? Då finns dessa tre utbildningar på distans! Du studerar i din egen takt genom kursbrev på mail och några få fysiska. Upplägget är två-tre veckor i genomsnitt per...


Läs mer om Bergströms Kunskapsföretag AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Bergströms Kunskapsföretag AB

Domherregatan 27
235 37 Vellinge

 Visa telefonnummer
www.bergstroms.org

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Diplomerad Tolvstegsbehandlare från Bergströms Kunskapsföretag AB, fyll i dina uppgifter:

Liknande utbildningar