Visar 1-25 av 44 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 44 träffar
1
2

Utbildning i HLR ger livsviktig kunskap

Varje år drabbas runt 5 000 personer av oväntat hjärtstopp i Sverige. Utan en grundläggande kunskap om hur du ska agera i en sådan situation är risken stor att den drabbade inte överlever. Sätts dock hjärt-lungräddning igång direkt ökar personens chanser att överleva markant. Vill du få en kort introduktion på hur HLR går till kan du läsa mer om det längre ner på den här sidan.

En HLR-utbildning kan skilja sig i omfattning men genomförs oftast på tre timmar. Vill du få en utförlig och genomgående utbildning kan såklart en heldagsutbildning passa. Många arrangörer kan komma ut till er arbetsplats och genomför utbildningen på ert kontor.

Vilka utbildningar finns att välja mellan?

Det finns ett par olika varianter av utbildningar inom HLR som grundkurser som kan variera mellan 3 timmar upp till 1 dag. Sedan finns det repetitionskurser för de som vill hålla sin kunskap uppdaterad. Specialanpassade kurser med inriktning mot barn-HLR finns att tillgå. Är du intresserad av att utbilda dig till instruktör för att själv lära ut HLR till andra människor finns det kurser även för det. D-HLR-kurser lägger fokus på hjärtstartare (AED). Dessa apparater finns på allt fler håll idag, oftast finns det en i receptionen på kontoret, i idrottshallar, i varuhus och på andra ställen där många människor rör sig.

Vad brukar en HLR-kurs innehålla?

En HLR-utbildning innehåller oftast avsnitt om hur du först och främst identifierar ett hjärtstopp. Du får lära dig hur du utför HLR och hur du ska agera vid akut hjärtstopp. Du kommer utöver detta få en genomgång av de åtgärder som krävs vid luftvägsstopp. Går du en kurs i D-HLR kommer du även få lära dig hur du ska använda dig av en hjärtstartare.

Hur ofta bör man uppdatera sina HLR och första hjälpen kunskaper?

Rekommendationen skiljer sig något åt beroende på dina förutsättningar. Men den allmänna rekommendationen är att gå en repetitionsutbildning varje år. Helst ska det inte gå mer än två år tills nästa utbildningspass genomförs.

Skillnad på första hjälpen och HLR?

Skillnaden mellan en första hjälpen-utbildning och en kurs i HLR är att första hjälpen är en mer allmän utbildning om hur man ska agera vid en olycksplats. En HLR-utbildning är fokuserad på hur man ska utföra hjärt-lungräddning vid fall av akut hjärtstopp.

När ska man ge HLR?

HLR ges vid misstänkt hjärtstopp, om personen inte andas normalt. Följ stegen nedan om en person i din närhet plötsligt ramlar ihop och blir medvetslös:

  1. Kontrollera ifall personen är vid medvetande. Testa att skaka lätt på personen för att se om denne reagerar. Vaknar inte personen till, kontrollera andningen. 
  2. Innan du kan kontrollera andningen se till att luftvägarna är öppna genom att böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan. 
  3. Placera ditt öra nära personens näsa och mun och titta mot personens bröstkorg. Lyssna och känn efter ifall personen andas samtidigt som du ser efter om bröstkorgen höjer och sänker sig.
  4. Andas personen normalt, lägg denne i stabilt sidoläge. 
  5. Andas inte personen alls, eller stötvis med glesa, djupa, suckande andetag bör du sätta igång med hjärt-lungräddning. 

Hur gör man hjärt-lungräddning?

  1. Se till att personen ligger på rygg och helst på ett hårt underlag. 
  2. Placera din handlov mitt på bröstbenet, mellan bröstvårtorna. Placera den andra handen ovanpå den första handen.
  3. Tryck ner bröstkorgen 30 gånger hårt, snabbt och i jämn takt.
  4. Övergå till mun-mot-mun metoden. Öppna personens luftvägar, kläm ihop näsan, ta ett vanligt andetag och blås in försiktigt tills personens bröstkorg synligt höjer sig. 
  5. Växla mellan 30 kompressioner och två inblåsningar med luft tills sjukvårdspersonal kommer. 

Viktigt att tänka på!

  • Ju tidigare HLR sätts in, desto större är chanserna att överleva ett hjärststopp!
  • Håll en jämn takt på 100-120 tryck per minut. Hjälper det kan du trycka ner bröstkorgen i takten till låten Stayin' Alive av Bee Gees.
  • Tycker du det känns för obehagligt att göra inblåsningar med mun-mot-mun metoden kan du lägga en tunnare tygbit som en näsduk eller t-shirt över personens mun.
  • Kan du inte ge mun-mot-mun andning är det alltid bättre att göra bröstkompressioner än ingenting!
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨