Visa utbildning.se som: Mobil

Hantera hot och våld på arbetsplatsen

Arbetsmiljökurser
Kort om utbildningen
1 dag
Nästa tillfälle: Kontakta oss. - Sverige
Företagsanpassad utbildning
   
Rikstäckande

Kursbeskrivning

Hur hanterar du hotfulla situationer på arbetsplatsen?

I arbetsmiljölagen framgår det att alla ska kunna känna sig trygga på arbetet och inte löpa risk för att arbeta under ohälsosamma förhållanden. Arbetsgivare har en skyldighet att ge sina chefer och medarbetare tillräcklig utbildning och information, samt förse dem med tillräckliga instruktioner för att kunna utföra arbetet säkert och med tillfredsställande trygghet.

 

Detta krav ställs i föreskriften Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2). Utbildningen Våld och hot i arbetsmiljön kommer att förbättra din förmåga att hantera situationer med inslag av våld och hot, samt öka ditt säkerhetsmedvetande.

Mål med utbildningen

Målet med utbildningen är att förse deltagarna med fler verktyg för att kunna hantera en yrkesvardag med inslag utav dessa situationer. Förståelse för kraven från Arbetsmiljöverket och arbetsmiljölagen.

Målgrupp

Chefer, arbetsledare, skyddsombud, arbetsmiljöombud samt alla medarbetare i organisationer där arbetet innebär en risk att utsättas för kränkningar, hot och våld.

Kursinnehåll

Deltagarna introduceras i hur de kan använda sig av våldsnedtrappande kommunikationstekniker i potentiella hotsituationer. Vi diskuterar bl.a. filmsekvenser och resonerar kring olika alternativ på agerande. Vidare går vi bland annat igenom följande:

  • hur vi tolkar arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets riktlinjer
  • hur vi på ett systematiskt sätt kan jobba med att förebygga hot och våld
  • särskilda risker att beakta i arbetsmiljön samt riskbedömning
  • hur människor i allmänhet fungerar kommunikativt
  • lågaffektivt bemötande i risksituationer
  • kommunikativa egenskaper

Upplägg

Tas fram i samråd med uppdragsgivaren för att arbetsplatsens/deltagarnas behov uppfylls och frågor besvaras samt att syfte och mål uppnås. En halvdag eller heldag.

Investering

Kursmaterial, frukost, lunch, eftermiddagsfika samt kursintyg efter genomförd utbildning ingår i priset.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad kurs erhåller alla deltagare ett personligt kursintyg.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Hantera hot och våld på arbetsplatsen, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Arbetsmiljökurser

Arbetsmiljökurser

Arbetsmiljökurser

Vår vision har alltid varit att skapa en skola för vuxna med växtvärk. Att ständigt beakta de senaste rönen inom arbetsmiljöfrågor och att alltid lyssna på våra elever. Vi vill vara en utbildningsplats som är lika drivna att utveckla och...


Läs mer om Arbetsmiljökurser och visa alla utbildningar.
Recensioner
Bli den första att recensera Hantera hot och våld på arbetsplatsen!
Reportage
Därför ska du gå en kurs hos Arb...
Arbetsmiljökurser

Arbetsmiljökurser erbjuder utbildningar i arbetsmiljö över hela landet. utbildning.se har pratat med Håkan Wästerlid, VD på Arbetsmiljökurser, om varför du ska välja en utbildning hos just Arbetsmiljökurser och de viktigaste kunskaperna du tar med dig från en utbildning.

Läs mer