Visa utbildning.se som: Mobil

Skyddsombudsrätt – Arbetsmiljöforum

Kjell Blom, 54 år:

”Det bästa var upplägget från ax till limpa i min nya roll som skyddsombud, 
och jag vet nu vad för slags skyldigheter och rättigheter jag har.”

Kjell Blom har sedan 25 år arbetat på Arbetsmiljöverket som utredare och statistiker, ett arbete som innefattar statistiska analyser och sammanställningar.

- I min yrkesroll krävs det att jag gör rätt analys och tolkning av statistik, berättar Kjell. När jag har gjort min tolkning så ska jag kunna förklara den och hitta rätt orsaker – helt enkelt förstå statistiken. Jag jobbar både själv och i team, vi är cirka 15 personer som jobbar på enheten. Det är en blandning av analytiker, utredare och statistiker.

Verka för en bättre arbetsmiljö

Kjell blev nyligen vald till skyddsombud och blev därför rekommenderad att gå kursen Skyddsombudsrätt hos Arbetsmiljöforum.

- Jag fick kursen rekommenderad internt, berättar Kjell. Den hade rätt innehåll för mig då jag var ute efter att få kunskap kring vad som krävs för min nya roll som skyddsombud.

I kursen Skyddsombudsrätt fick han lära sig hur man verkar för en bättre arbetsmiljö, arbetsgivarens ansvar och rollfördelning i arbetsmiljöarbetet.

skyddsombud

- Det var en dagsföreläsning med bra och underhållande lärare, berättar Kjell. Det bästa var upplägget från ax till limpa i min nya roll som skyddsombud, och jag vet nu vad för slags skyldigheter och rättigheter jag har. Numera vet jag vad jag ska fråga om när jag har skyddsrond på arbetsplatsen, och hur det ska sammanställas. Jag kan rekommendera kursen till alla nya skyddsombud.

Olika roller i arbetsmiljöarbetet

En skyddsrond innebär att man går igenom en arbetsplats verksamhet. I en skyddsrond deltar skyddskommittén eller andra representanter, bland dessa representanter kan det ingå skyddsombud. Det sker via sammanträde eller att man går runt på arbetsplatsen i fråga.

- Redan idag har jag fått användning av mina nya kunskaper, berättar Kjell. Just nu har jag haft skyddsrond med min chef och nästa steg är att jag och chefen ska diskutera rollerna i arbetsmiljöarbetet.

Det är arbetsgivarens ansvar att leda och kontrollera att organisationen uppfyller de krav som ställs på en god arbetsmiljö. Kjell tror att de kunskaperna han fått från kursen kan komma att påverka hans arbetsmiljögranskning på ett positivt sätt.

- Jag kommer att slåss för bättre psykosocial skyddsrond när jag kliver in i min nya roll, säger Kjell. Med psykosocial skyddsrond menar jag de psykologiska och sociala förhållandena i arbetsmiljön, vilket är en viktig del av arbetsmiljöarbetet.
Läs mer om Skyddsombudsrätt
Läs mer om Skyddsombudsrätt - företagsanpassad

Beställ mer information


Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Arbetsmiljöforum och veta mer om deras utbildningar.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!